Franse Senaat buigt zich over wet tegen separatisme

De Franse minister voor Burgerschap Marlène Schiappa wil kerken zelfs verplichten om homohuwelijken in te zegenen.
30/03/2021 - 12:51

De Franse minister voor Burgerschap Marlène Schiappa heeft voor opschudding gezorgd met haar uitspraak in een debat op de Franse tv-zender LCI  dat zij  op basis van de overigens fel gecontesteerde wet tegen separatisme (officieel: de wet voor het respect voor de principes van de Franse Republiek) kerken wil verplichten om homohuwelijken in te zegenen. Volgens Schiappa is iedereen gehouden aan de waarden die fundamenteel zijn voor de republiek, zoals de scheiding van Kerk en Staat, de gelijkheid van man en vrouw ...

De nieuwe wet, die vandaag dinsdag wordt besproken in de Franse Senaat, bevat onder meer bepalingen over gelijkheid en niet-discriminatie, het voorkomen van haat en geweld, het respect voor de waardigheid van de menselijke persoon en  de fundamentele waarden van de republiek. De wet werd vorige maand ook al goedgekeurd in de Franse Nationale Vergadering (de Assemblée nationale française of het Lagerhuis van het Franse Parlement). Volgens Famille Chrétienne gingen enkele parlementsleden zich in dat debat toen al te buiten aan enkele fraaie staaltjes van geloofsminachting. Zo werd de communie door een parlementslis omschreven als een ritueel van onderwerping en beweerde een ander dat ook vrouwelijke religieuzen een sluier moeten dragen als teken van onderwerping.

Volgens mgr. Xavier Malle, bisschop van Gap et d’Embrun en een van de eersten die de uitspraak van minister Marlène Schiappa veroordeelde, staan ook katholieken wel degelijk achter de fundamentele waarden van de republiek en verzetten zij zich actief tegen elke vorm van achterstelling en discriminatie. Maar hij waarschuwt wel ervoor dat sommigen in naam van de strijd tegen een radicale islam de godsdienstvrijheid aan banden willen leggen en bepaalde opvattingen willen opdringen. Hij noemt het één ding om op te treden tegen het aansporen tot geweld, maar nog een heel ander ding om een huwelijk voor iedereen op te leggen. Wil de minister dan dat wij bepaalde bladzijden uit de Bijbel scheuren?

Advocaat Jerome Triomphe stelt dat een wet die expliciete steun eist voor het homohuwelijk strijdig is met de grondwet, ook al gebeurt dat onder de sluwe en vage omschrijving van discriminatie. Misschien worden wij morgen ook gedwongen om in naam van de gendergelijkheid vrouwen tot priester te wijden? Volgens mr. Triomphe zijn dergelkijke ingrepen overigens ook strijdig met de basisprincipes van de laïciteit, want die vereist ook neutraliteit van de staat ten aanzien van religie en zijn vertegenwoordigers.

Bron: Famille Chrétienne