Gematigd optimisme over nieuwe Duitse coalitie

Kerkelijke organisaties zijn alvast blij met de aandacht voor jongeren, de zwaksten en de keuze voor een groenere toekomst.
25/11/2021 - 13:44
Bondskanselier Olaf Scholz
Bondskanselier Olaf Scholz © Wikimedia

Duitse kerkelijke organisaties reageren gematigd positief op het regeerakkoord van de nieuwe politieke coalitie van de sociaaldemocratische SPD, de Grünen en de liberale FDP. De sociaaldemocraat Olaf Scholz volgt Angela Merkel op als bondskanselier. De nieuwe regering wil onder meer inzetten op duurzaamheid en hernieuwbare bronnen, het behoud van de pensioenen, de verhoging van de minimumlonen en investeringen in digitalisering. De vervuilende en ecologisch niet te verantwoorden kolencentrales moeten echter pas tegen 2038 sluiten, áls er op dat moment voldoende alternatieven zijn.

Caritas-voorzitter Eva Maria Welskop-Deffaa reageert positief op het aangekondigde sociale en vluchtelingenbeleid, met hervestigingsprogramma’s en een betere humanitaire bescherming voor de vluchtelingen. Bovendien wordt onze verzorgingsstaat versterkt en is er aandacht voor de problemen waarmee de bevolking worden geconfronteerd, zoals de kinderen uit kansarme gezinnen en mensen zonder geldige papieren, om er maar enkele te noemen.

De Federatie van Duitse Katholieke Jeugd (BDKJ) is positief over de versterking van de participatie van kinderen en jongeren, waarvoor tijdens de coronapandemie te weinig aandacht is geweest. Ook de aankondiging dat de kiesgerechtigde leeftijd zal verlaagd worden naar 16 jaar en de toezeggingen voor de versterking van de kinderrechten juigt de jeugdraad toe.

Missio Aken daarentegen betreurt dat de bescherming van de godsdienstvrijheid, in tegenstelling tot de vorige regering, uit het regeerakkoord is geschrapt. Op deze manier dreigen wij een grote stap terug te zetten voor de bescherming van de godsdienstvrijheid voor alle mensen en de interreligieuze dialoog wereldwijd. Anderzijds wordt de belofte om in te zetten op de strijd tegen mensenhandel en vormen van moderne slavernij wel positief onthaald.

Bron: Katholisch.de/Vaticannews.va