'Herauten van het Evangelie' moeten internaten sluiten

Volgens het Vaticaan worden de kinderen in de instellingen van de Herauten van het Evangelie aan een onredelijke discipline onderworpen.
14/09/2021 - 14:30

Het Vaticaan heeft de sluiting bevolen van alle internaten van de Herauten van het Evangelie, om op die manier kinderen en adolescenten tegen de hoge risico's van psychisch en seksueel geweld te beschermen. Het decreet van de Congregatie voor de Instituten van het Godgewijde Leven en de Gemeenschappen van Apostolisch Leven werd al op 22 juni 2021 ondertekend, maar het werd pas vrijdag door het Italiaanse weekblad Adista publiek gemaakt.

De beslissing is het resultaat van een opeenstapeling van klachten van ouders die hun kinderen aan de zorg van de 'herauten' hadden toevertrouwd. Het daarop volgende onderzoek maakte duidelijk dat de kinderen er onderworpen zijn aan onredelijke discipline met lijfstraffen en mishandeling en dat hun families elke vorm van inspraak wordt ontzegd. Met de beslissing loopt het Vaticaan voor op het onderzoek van het Braziliaanse openbaar ministerie, dat een onderzoek naar de gemeenschap is begonnen.

De Herauten van het Evangelie zijn een ultraconservatieve gemeenschap, die in 1999 door de Braziliaanse priester Joao Scognamiglio Clà Dias werd opgericht. De gemeenschap werd in 2001 door de Pauselijke Raad voor de Leken erkend. De gemeenschap wil naar eigen zeggen bijdragen tot de nieuwe evangelisatie en de Mariadevotie, in het bijzonder voor Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, bevorderen. De gemeenschap zou een 3.000-tal leden tellen, verspreid over 78 landen. De gemeenschap werd in 2019 op bevel van paus Franciscus onder het toezicht geplaatst van kardinaal Raymundo Damasceno Assis, emeritus aartsbisschop van het Braziliaanse Aparecida.

Bron: La Croix