Hof Straatsburg wijst klacht misbruikslachtoffers af

De klacht van de 24 Belgen, Fransen en Nederlanders was gericht tegen de Heilige Stoel in Rome en tegen de Belgische bisschoppen.
12/10/2021 - 15:48
Het hof in Straatburg
Het hof in Straatburg © ECHR

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft vanmorgen de klacht van 24 Belgische, Franse en Nederlandse slachtoffers van seksueel misbruik afgewezen. Met hun rechtszaak hoopten zij de immuniteit van de Heilige Stoel op te heffen en Rome verantwoordelijk te stellen voor seksueel misbruik uit het verleden door individuele geestelijken, omdat de kerkleiding ontoereikend is omgesprongen met het misbruik. Nadat hun klacht in ons land in 2016 ook in beroep was verworpen, trokken de verzoekers naar het EHRM in Straatsburg. Volgens hen schendt de immuniteit van de Heilige Stoel immers hun recht op toegang tot een rechtbank, zoals is vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, in de zin dat ze hun grieven tegen de Heilige Stoel niet hebben kunnen doen gelden in een burgerlijke zaak.  

Het EHRM oordeelt ook nu dat de Heilige Stoel kan niet worden aangeklaagd omdat het een soevereine staat is. Met een uitspraak van 6 tegen 1 oordeelden de rechters van het EHRM dat de Heilige Stoel een soevereine staat is en dat er bovendien niets onredelijks of willekeurig gebeurde toen Belgische rechtbanken dat standpunt innamen. Het hof stelt ook dat fouten, die de Belgische bisschoppen mogelijkerwijze hebben gemaakt, niet aan de Heilige Stoel kunnen worden toegeschreven en dat de fouten waarvan de Heilige Stoel rechtstreeks werd beschuldigd, niet werden gepleegd op Belgisch grondgebied.  

Begin van de maand, na de publicatie van een onafhankelijk rapport over seksueel misbruik door katholieke geestelijken in Frankrijk, sprak paus Franciscus nogmaals zijn immense verdriet en medeleven uit met de slachtoffers.