Jezuïet Peter-Hans Kolvenbach overleden

De Nederlander Peter-Hans Kolvenbach, die 24 jaar lang de generale overste was van de jezuïeten, is afgelopen zaterdag in Beiroet overleden.
28/11/2016 - 14:48
Pater Peter-Hans Kolvenbach
Pater Peter-Hans Kolvenbach © wikipedia

De Nederlandse jezuïet en taalkundige pater Peter-Hans Kolvenbach, die 24 jaar lang de generale overste van de jezuïetenorde was, is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in Beiroet, waar hij sinds zijn aftreden in 2008 woonde.

Peter-Hans Kolvenbach Kolvenbach werd op 30 november 1928 geboren in Druten, nabij Nijmegen, als zoon van een zakenman. Hij trad in 1948 in bij de jezuïeten en werd in 1961 tot priester gewijd. Hij behaalde een doctoraat Armeense literatuur en werd professor linguïstiek aan de Katholieke Universiteit in Beiroet. Van 1974 tot 1981 was hij provinciale overste voor het Midden-Oosten. Daarna was hij twee jaar rector van het Oostersd Instituut in Rome. Hij was de eerste generaal van de Sociëteit die vrijwillig zijn ambt heeft neergelegd. 

In 1983 werd Kolvenbach eerder verrassend verkozen tot generale overste van de Sociëteit van Jezus. Daarmee kwam een einde aan een woelige periode van gespannen relaties met het Vaticaan, waarbij paus Joannes Paulus II de plaatsvervangende overste pater Vincent O'Keefe opzij had geschoven en de paters Paolo Dezza en Giuseppe Pittau had aangesteld om tijdelijk de leiding van de orde over te nemen. De Nederlander gaf daarna leiding aan de om en bij de 20.000 jezuïeten wereldwijd, verdeeld over 87 provincies.

Als 29ste generale overste van de jezuïeten schreef Kolvenbach geschiedenis toen hij op 79-jarige leeftijd, voor het eerst sinds de stichting van de orde, aan paus Benedictus XVI toestemming vroeg om af te treden. Begin 2008 werd zijn ontslag aanvaard en kort daarna werd hij door pater Adolfo Nicolas opgevolgd. Sinds kort wordt de Sociëtiet van Jezus geleid door de Venezolaan Arturo Sosa Abascal.

Bron: Sj./Kathpress.at