Jezuïeten leggen nieuwe sancties op aan confrater Rupnik

In een verklaring benadrukken de jezuïeten dat alles in het werk wordt gesteld om een herhaling van seksueel misbruik te voorkomen.
22/02/2023 - 11:27
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst © Vatican Media

De leiding van de jezuïeten verbiedt hun Sloveense confrater en kunstenaar Marko Rupnik  - met het oog op de interne procedure en als voorzorgsmaatregel - om nog langer als kunstenaar actief te zijn na verschillende nieuwe getuigenissen en klachten, die aan het licht zijn gekomen bij het onderzoek dat in december 2022 naar de wereldvermaarde kunstenaar werd gestart. De man kreeg van zijn orde eerder al een verbod om nog langer priestertaken te vervullen, sacramenten te bedienen, publiek te functioneren (o.m. als leider van retraites) of om de regio Lazio te verlaten.  

De nieuwe sancties komen er volgens de Vlaamse jezuïet Johan Verschueren, de verantwoordelijke voor de internationale instellingen van de jezuïeten in Rome en  lid van de adviesraad van de generale overste, na vijftien nieuwe misbruikbeschuldigingen van veertien vrouwen en een man. De gerapporteerde gedragingen van pater Rupnik vonden plaats in verschillende periodes tussen het midden van de jaren 1980 en 2018. Ze beslaan een tijdspanne van meer dan 30 jaar. De klachten worden als erg geloofwaardig beschouwd en leggen volgens de orde ook een patroon bloot van psychologisch, geestelijk en seksueel misbruik. De jezuïeten brengen hulde aan de moed van de slachtoffers om ondanks alle pijn met hun getuigenis over het geleden misbruik naar buiten te komen. Veel van deze mensen hebben geen kennis van elkaar en de feiten waarover zij vertellen hebben betrekking op verschillende periodes.

Eerder was al duidelijk geworden dat Marko Rupnik zijn status heeft gebruikt om volwassen vrouwen (vooral religieuzen) te manipuleren om seks met hem te hebben. Volgens de betrokken vrouwen werden hun klachten jarenlang genegeerd. 

Bron: SJ/AP