Journaliste van La Croix over misbruik in nieuwe bewegingen

In haar boek onderzoekt journaliste Céline Hoyeau hoe enkele bekende stichters van lekenbewegingen zo lang straffeloos slachtoffers konden misbruiken.
17/04/2021 - 12:42
‘La Trahison des pères’
‘La Trahison des pères’ © Bayard

Het Vaticaan maakte al in 2017 bekend dat er een onderzoek loopt naar seksueel- en machtsmisbruik in meer dan 70 nieuwe kerkelijke bewegingen. Door het dalende aantal roepingen voor het priesterschap of het religieuze leven werden die bewegingen, die veelal in de geest van het Tweede Vaticaanes Concilie ontstonden en waarin katholieke leken het voortouw namen, op het einde van de vorige en begin deze eeuw nog beschouwd als een bron van hoop voor de toekomst van de katholieke Kerk. Vandaag zijn er beschuldigingen van ongepast en mogelijk zelfs misbruik tegen enkele toonaangevende figuren als Jean Vanier (de stichter van de Arkgemeenschappen), Marie-Dominique Philippe (Broeders van Sint-Jan) of Josef Kentenich, de stichter van de internationale Schönstatt-beweging.

Die berichten spoorden de Franse journaliste Céline Hoyeau van het katholieke dagblad La Croix aan om zich in deze problematiek te verdiepen. Eind maart publiceerde zij de bevindingen van haar onderzoek in het boek: La Trahison des pères (uitgegeven bij Bayard). Daarin probeert zij vanuit het standpunt en aan de hand van de getuigenissen van slachtoffers te achterhalen hoe enkele stichters van de nieuwe gemeenschappen, waarvan er sommige vooraanstaande charismatische figuren waren in de tweede helft van de twintigste eeuw, zich aan geestelijk misbruik, machtsmisbruik en seksueel misbruik schuldig konden maken.

Als mogelijke oorzaken verwijst zij onder meer naar het grote aanzien en de bewondering die zij genoten, de hoge verwachtingen bij gelovigen in een periode van secularisatie en ontkerstening en vaak ook het totale gebrek aan interne controle.

Bij velen leefde de indruk dat deze nieuwe gemeenschappen het wonderrecept hadden gevonden voor de toekomst van de Kerk en om de samenleving opnieuw te evangeliseren. Céline Hoyeau

Vaak sloten deze charismatische figuren zich op in hun eigen almacht, waardoor zij vaak straffeloos konden misbruiken zonder weerwerk of controle. De journaliste ging al in 2013 met haar onderzoek van start , onder meer na de berichten over het misbruik door de Franse dominicaan Marie-Dominique Philippe, de stichter van de Broeders van Sint-Jan.

Bron: Crux

Bekijk het gesprek van Crux met Céline Hoyeau over haar boek ‘La Trahison des pères’