Kardinaal Grech: 'Kerk heeft contemplatieve religieuzen nodig'

Kardinaal Maria Grech, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode, vraagt de steun van de contemplatieve kloosterlingen voor het synodale proces.
02/09/2021 - 10:00
Kardinaal Mario Grech, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode
Kardinaal Mario Grech, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode © Vatican Media

Kardinaal Maria Grech, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode, roept in een brief aan de contemplatieve kloosters de monniken en monialen wereldwijd op om nauw betrokken te zijn bij het synodale proces, dat in oktober 2021 op lokaal vlak van start gaat ter voorbereiding van de XVIde Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode in oktober 2023. Hij vestigt in zijn brief de aandacht op de schoonheid van het 'samen op weg gaan' in een synodaal proces dat alle niveaus van het leven van de Kerk omvat. De  kostbare roeping van broeders en zusters die aan het contemplatieve leven zijn toegewijd, verrijkt de hele kerkgemeenschap.

Kardinaal Grech schrijft dat luisteren, bekering en gemeenschap de drie centrale woorden zijn van het monastieke en contemplatieve leven, die in het leven van de Kerk en bij het delen met anderen helpen.

  • Een synodale Kerk is een Kerk van het luisteren, die zich ervan bewust is dat luisteren meer is dan horen.
  • Een echte synodale reis is bovendien niet mogelijk zonder de wil om ons te laten bekeren door te luisteren naar het woord en de werking van de Heilige Geest in ons leven
  • In het gemeenschapsleven, eigen aan het religieuze leven, wordt bovendien ervaren hoe gemeenschap, die niet samenvalt met uniformiteit, in feite het criterium is om een authentieke gedeelde reis te verifiëren vanuit een geloofsperspectief

En tot slot roept Grech de contemplatieve religieuzen op om een vierde woord te overwegen: het gebed, dat ten diepste tot de kern van hun roeping behoort.

Bron: Religion Digital