Kardinaal Wyszynski wordt op 12 september zalig verklaard

Omwille van de coronapandemie werd de zaligverklaring van kardinaal Wyszynski, die aanvankelijk voorzien was op 7 juni 2020, noodgedwongen uitgesteld.
26/04/2021 - 12:52
Kardinaal Stefan Wyszynski
Kardinaal Stefan Wyszynski © Vatican Media

De Poolse bisschoppenconferentie heeft vrijdag bekendgemaakt dat de legendarische kardinaal Stefan Wyszynski (1901-1981) op 12 september in de hoofdstad Warschau zalig wordt verklaard. Samen met het legendarische symbool van het verzet tegen het communisme wordt die dag ook nog de Poolse zuster Roza Maria Czacka (1876-1961) zalig verklaard. Kardinaal Kazimierz Nycz, de huidige aartsbisschop van Warschau, bevestigt dat de plechtigheid met de beide zaligverklaringen zal worden geleid door kardinaal Marcello Semeraro, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

Paus Franciscus keurde al in 2019 een decreet voor de zaligverklaring van kardinaal Wyszynski goed. Omwille van de coronapandemie werd de plechtigheid intussen al meermaals verdaagd. De legendarische kerkleider, die in eigen land bijna even populair is als de heilige paus Joannes Paulus II, dankt zijn zaligverklaring aan de onverklaarbare genezing van een 19-jarige Poolse vrouw van schildklierkanker, die aan zijn voorspraak wordt toegeschreven.

Kardinaal Stefan Wyszynski stond van 1948 tot 1981 aan het hoofd stond van de Poolse bisschoppenconferentie. Hij werd een nationale en internationale held omwille van zijn moedige en onvermoeibare inzet voor de onafhankelijkheid van de katholieke Kerk onder het communisme. Van 1953 tot 1956 zat hij zonder proces opgesloten. Hij was ook de beschermheer van de jonge kardinaal Karol Wojtyla uit Krakau, die later werd verkozen als paus Joannes Paulus II.

Bron: Katholisch.de