Kardinaal Zuppi over de rol van religies in postcoronatijd

Volgens kardinaal Zuppi, aartsbisschop van Bologna en spiritueel raadgever van Sant’Egidio, heeft de pandemie ons getoond hoe onmisbaar dialoog is.
09/10/2021 - 09:00
Matteo Zuppi
Matteo Zuppi © Wikipedia

Kardinaal Matteo Zuppi, de aartsbisschop van Bologna, heeft in de marge van de interreligieuze ontmoeting van de Sint-Egidiusgemeenschap in Rome de onmisbare rol benadrukt van de religies in de periode na de coronapandemie. Het was al de 35ste keer dat Sant’Egidio religieuze leiders en prominenten uit de wereld van de cultuur en de politiek voor een overleg 'in de geest van Assisi' samenbracht. Naast de aandacht voor de coronapandemie, was er op deze twee dagen durende bijeenkomst vooral belangstelling voor de vele conflicten in verschillende delen van de wereld, maar ook voor de milieucrisis en de humanitaire vluchtelingencrisis, en recent ook nog de dramatische ontwikkelingen in Afghanistan.

Kardinaal Zuppi, die ook spiritueel raadgever van de Sint-Egidiusgemeenschap is, stelde dat de pandemie alvast duidelijk heeft gemaakt hoe onmisbaar dialoog is. Religies zullen nu met nog des te meer overtuiging kunnen blijven spreken omdat de pandemie, dit wereldwijde kwaad dat we hebben meegemaakt, ons heeft laten zien hoe verbonden we allemaal zijn met elkaar. De pandemie heeft ons volgens de kardinaal met de neus gedrukt op de verantwoordelijkheid die wij allemaal dragen voor elkaar. Tegelijk stelt hij ook vast dat de pandemie ons banger heeft gemaakt. Maar wij moeten allemaal goed beseffen dat wij slechts samen deze crisis kunnen overwinnen.