Katholieke Universiteit van Madaba laat financiële put na
De ambitieuze plannen van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem voor een katholieke universiteit in Madaba (Jordanië) zijn uitgedraaid op een financieel fiasco. Het project voor de universiteit, waarvan de eerste faculteiten in 2018 werden geopend, wordt omschreven als een financiële nachtmerrie. De schulden lopen op tot ca. 88 miljoen euro. Die zou nog groter zijn als de Ridders van het Heilig Graf niet ter hulp waren gekomen met een wereldwijde collecte om ten minste een deel van de schulden terug te betalen. Inmiddels dreigt ook de voormalige Latijnse patriarch van Jeruzalem Fouad Twal voor een Amerikaanse rechtbank te moeten verschijnen in een proces dat in 2019 in de VS werd ingespannen door de in de VS verblijvende Jordaanse zakenman Benjamin Seryani en zijn bedrijf Synergy Select One. Hij eist een schadevergoeding van 31 miljoen euro voor managementvergoedingen, onkosten, schulden aan de universiteit en verloren contracten voor de kantine en transport.
De plannen voor de universiteit dateren al van 2001 en konden toen op de actieve steun rekenen van paus Joannes Paulus II, die ook een terrein schonk voor de bouw van de instelling. In 2009 legde zijn opvolger, Benedictus XVI, bij een bezoek aan de regio de eerste steen. Dat had hij wellicht niet gedaan als hij toen geweten dat het project daarna aan corruptie en wanbeheer ten onder zou gaan. Bij het Latijnse patriarchaat drong de ernst van de situatie pas door bij het aantreden van Pierbattista Pizzaballa als apostolisch administrateur in opvolging van patriarch Twal. De Italiaanse franciscaan en voormalig hoofd van de Custodie van het Heilig Land, die bekend staat als een rechtlijnige en daadkrachtige man, slaagde er gelukkig al van bij aanvang in met een aantal ingrijpende maatregelen de rampspoed een halt toe te roepen. Hij moest onder meer een aantal belangrijke kerkelijke eigendommen in Nazareth verkopen. Bovendien werd hij gedwongen om een deel van de financiële middelen te onttrekken aan arme christelijke gemeenschappen in het Heilige Land, die op de knieën zijn gedwongen door de coronapandemie en de crisis die ervan het gevolg is.
Intussen wordt met man en macht, een drastisch besparingsbeleid en dankzij enkele leningen bij banken in Jordanië, waarvoor het Vaticaan zich garant stelt, getracht het tij te keren. Onder impuls van patriarch Pizzaballa vond ondertussen een reorganisatie plaats en werden er adequate interne controles ingelast. Maar het zal in alle geval nog lang duren voordat de financiële put, die vooral ontstaan is door slecht beheer en torenhoog oplopende beheerskosten in de eerste jaren van de opening van de universiteit, gedempt is.
Bron: Il Messagero