Kerk van Zweden betuigt spijt voor het lijden van de Sami

Toen we de Sami in de steek lieten, hebben we ook onze Schepper in de steek gelaten, bekent Antje Jackelén, het hoofd van de Kerk van Zweden.
28/11/2021 - 11:00
Aartsbisschop Antje Jackelén knielt voor een groep Sámi-vertegenwoordigers in de kathedraal van Uppsala
Aartsbisschop Antje Jackelén knielt voor een groep Sámi-vertegenwoordigers in de kathedraal van Uppsala © Magnus Aronson/Ikon

Aartsbisschop Antje Jackelén heeft afgelopen woensdag 24 november 2021 tijdens een speciale dienst op het einde van de synode van de Kerk van Zweden namens de lutheraanse kerkgemeenschap officiële verontschuldiging aangeboden aan de Sami voor historisch misbruik. De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland die hoofdzakelijk (over)leven van hun rendieren, in het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland.

De dienst vond plaats in de kathedraal van Uppsala, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Sami en lutherse kerkleiders uit naburige Scandinavische landen.

Als aartsbisschop van de Kerk van Zweden sta ik voor u, de Sami, en ik beken dat we niet als gelijken met u hebben gesproken en niet waren opgewassen tegen racisme en machtsmisbruik, getuigde de vrouwelijke aartsbisschop Antje Jackelén. Wij kunnen niet ongedaan maken wat is gebeurd, maar wij kunnen wel wroeging voelen voor onze rol in Zwedens koloniale geschiedenis. Wij voelen wroeging over ons onvermogen en onze onwil om de waarheid te accepteren.

Enkele Sami deelden persoonlijke verhalen over mishandeling, de kolonisatie van het Sami-land en gruwelijke kostschoolervaringen van de kinderen van het Sami-volk. Daarop reageerde de lutherse aartsbisschop dat deze getuigenissen de medeplichtigheid van haar kerk bevestigen voor het leed van de Sami. De wonden, de pijn, de schaamte, de zelfhaat, de woede en de moeilijke herinneringen zijn echt. Toen we het Sami-volk in de steek lieten, hebben we ook onze Schepper in de steek gelaten. Aartsbisschop Jackelén onderstreepte nog dat de kerkleiding alles in het werk zal stellen om de fouten uit het verleden niet meer te herhalen.

Bron: WCC