Laatste katholieke priester blijft (voorlopig) in Afghanistan

In Afghanistan leeft voorlopig nog maar een heel kleine groep katholieke gelovigen.
19/08/2021 - 11:58
De kapel van de katholieke missie in Kaboel
De kapel van de katholieke missie in Kaboel © Kipa-Apic

De Italiaanse missionaris Giovanni Scalese vertelde gisteren woensdag in een interview met de Corriere di Bologna dat hij tot nader order niet van plan is om Afghanistan te verlaten. Scalese, een lid van de barnabieten (voluit de congregatie van de reguliere priesters van de Heilige Paulus, genoemd naar hun moederhuis, het oude klooster van Sint-Barnabas in Milaan), is verbonden aan de kapel in de ambassade van Italië, die in handen van de taliban is gevallen. Hij is karig met informatie, al riep hij op om te bidden voor de bevolking van het land net voordat de taliban de controle over de hoofdstad Kaboel overnamen. Maar ik ben er nog altijd, al staat de situatie mij niet toe om interviews te geven.

De christelijke aanwezigheid in het land is uiterst beperkt. Het land telt slechts één kerk. Dat is dan nog de kapel in de Italiaanse ambassade, die in de jaren 1930 werd opgericht. In 1922 vestigden zich de eerste barnabieten in het land. Paus Joannes Paulus II richtte in 2002 een missie sui iuris op voor Afghanistan, nauwelijks enkele maanden nadat de eerste Amerikaanse militairen er waren aangekomen om Al Qaeda te bestrijden.

In het land woont slechts een honderdtal katholieken. Op pater Scalese na heeft het handvol priesters en mannelijke en vrouwelijke religieuzen, die vrijwel allemaal in Kaboel actief waren, het land verlaten of zij zijn van plan om dat te doen. Of zij in de nabije toekomst nog terugkeren, onder meer naar de door hen gernde opvanghuizen voor wezen en kinderen met een beperking, zal afhangen van de koers die het nieuwe bewind zal inslaan.

Bron: Aleteia/Kipa-Apic