Lefebvristen verwerven historische kerk in Wenen

De Sint-Pius X Priesterbroederschap verwerft de bekende dertiende-eeuwse Minorietenkerk in het centrum van Wenen.
19/09/2021 - 10:00
De minoritenkirche in Wenen
De minoritenkirche in Wenen © Wikipedia

Leden van de traditionalistische Sint-Pius X Priesterbroederschap zijn, ondanks verzet van kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen, erin geslaagd de bekende en mooie Minorietenkerk in het oude stadscentrum van Wenen te verwerven. Het kerkgebouw was eigendom van de Italiaanse congregatieOnze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw, een particulier genootschap. De gemeenschap stapte zelf naar de priesterbroederschap, die al verschillende jaren op zoek was naar een eigen kerkgebouw in de Oostenrijkse hoofdstad.

Het aartsbisdom Wenen maakte de verkoop eerder van de week bekend. In het communiqué staat nadrukkelijk dat het aartsbisdom op geen enkele manier bij de verkoop betrokken is. Woordvoerder Michael Prüller onderstreept ook dat het aartsbisdom daardoor voortaan op geen enkele manier nog invloed kan uitoefenen of toezicht kan houden op de gebeurtenissen in de kerk.

De Minorietenkerk verwijst naar de oorspronkelijke eigenaars: de minorieten of minderbroeders. In 1782 moesten de franciscaanse kloosterlingen hun kerk en klooster verlaten bij decreet van de toenmalige keizer van het Heilig Roomse Rijk Jozef II. Hij schonk de kerk aan de Italiaanse gemeenschap. De Italianen gaven de kerk de naam Maria delle Nevi, in het Duits: Maria Schnee. Nog tot in juni van dit jaar was zij ononderbroken eigendom van de Italiaanse gemeenschap in Wenen. Sinds 29 juni 2021 is de Sint-Pius X Priesterbroederschap eigenaar van de kerk. Vanaf 3 juni 2022 wordt de broederschap de enige gebruiker.

Bron: The Tablet