Levensbeschouwing is nog altijd een kerntaak van de VRT, vinden stakeholders. Maar het mag anders

De meningen lopen uiteen over de vraag hoe levensbeschouwing precies aan bod moet komen op de VRT, zo blijkt uit een nieuwe bevraging.
24/03/2025 - 15:39

Van ‘Het levensbeschouwelijke debat is helemaal gesloten’ tot ‘De katholieke eredienst is oververtegenwoordigd’. De meningen zijn verdeeld in het rapport met een stakeholdersbevraging ter voorbereiding van een nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid. Daarin is (slechts) een 2-tal bladzijden aan levensbeschouwing gewijd. Het rapport onderscheidt grofweg drie meningen met betrekking tot de aandacht voor levensbeschouwing.

 

  1. Een aantal groepen (waaronder opvallend genoeg ook van oorsprong katholieke organisaties als Femma en Zorgnet Vlaanderen) vindt aandacht voor levensbeschouwing als kerntaak van de VRT niet meer prioritair of zelfs ‘geen taak van de openbare omroep’.
  2. Daarnaast zijn er voorstanders van aandacht voor levensbeschouwing, maar dan voornamelijk vanuit een culturele en educatieve rol, en vanuit de taak van VRT om gemeenschappen te verbinden. ‘De VRT zou programma’s kunnen ontwikkelen die de persoonlijke beleving en waarden van verschillende gemeenschappen belichten, waardoor er ruimte ontstaat voor echte dialoog en begrip’, stelt de interculturele beweging Kifkif voor.
  3. Voor een derde groep mag het aanbod nog uitgebreid worden, vanuit het besef dat zonder de kennis van religie een goed verstaan van de actualiteit onmogelijk is. ‘Nu de traditionele kaders onder druk staan, zijn heel veel mensen op zoek naar zingeving’, zo citeert het rapport de reactie van CM. En nieuwsplatform Apache laat weten: ‘Voor moslims is er al helemaal niks meer. Het hele debat over levensbeschouwing is gesloten. Dat is kwalijk. De VRT zou een actief pluralisme moeten promoten en interreligieuze dialoog moeten mogelijk maken.’

Het hele debat over levensbeschouwing is gesloten. Dat is kwalijk.

Apache

Ook Otheo nam deel aan de stakeholdersbevraging en wordt in het rapport in de derde categorie ondergebracht. 

Citaat 1: ‘Zonder kennis van religie kan men onmogelijk belangrijke actuele evoluties in de samenleving en wereld duiden. Het is een grote uitdaging voor de VRT om verder werk te maken van diversiteit, identiteit en inclusie. Zich regelmatig laatdunkend uitlaten over levensbeschouwing en religie (oude mensen hebben er misschien nog iets aan), helpt niet.’

Zich regelmatig laatdunkend uitlaten over levensbeschouwing en religie (oude mensen hebben er misschien nog iets aan), helpt niet.

Otheo

Citaat 2: ‘Na het wegvallen van de uitzendingen van levensbeschouwelijke derden, kwam er tot op heden volgens hen geen ernstig alternatief. Het occasioneel uitnodigen van een studiogast met een levensbeschouwelijke achtergrond is onvoldoende. Ook voor de jongere doelgroep ontbreekt een gedegen aanbod over levensbeschouwing en religie.’

En de uitzending van de eredienst op radio en tv?

Zolang het publiek er is, moet de VRT de mis blijven uitzenden, vinden stakeholders als ACV-VRT en CM. Het vrijzinnige deMens.nu hekelt dan weer het overwicht van bepaalde religieuze strekkingen, verwijzend naar de ‘prominente aanwezigheid van de rooms-katholieke Kerk in de erediensten’.

In een antwoord op hoofdstuk in het rapport over de bevraging stelt de VRT over het aspect levensbeschouwing heel kort: ‘In het kader van levensbeschouwing en religie is het voor VRT belangrijk om bij te dragen aan begrip voor elkaar en een pluralistische samenleving, en om voor zoveel mogelijk Vlamingen herkenbaar te zijn. Net daarom is het volgens VRT belangrijk om aandacht te hebben voor de verschillende perspectieven om zo haar verbindende en samenlevingsversterkende rol in te vullen.’

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Johannes-Paulus II ligt opgebaard op de katafalk. Achter de kist staan president en oud-presidenten van de VS.

20 jaar geleden vond op 8 april de uitvaart plaats van paus Johannes-Paulus II. Ruim een miljoen mensen en 200 wereldleiders brengen de laatste eer.

vrouwenhanden met een plantje

Gedaan met oorlog voeren tegen elkaar op de rug van de planeet. Plant vrede en hoop. Zo wil de Kerk de Dag van de Schepping vieren in dit Jubeljaar.

Theodore McCarrick (1930-2025).

McCarrick, de voormalige aartsbisschop van Washington, werd in 2019 uit het priesterschap gezet wegens seksueel misbruik.

De paus groet de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

Op een viering met als thema het Jubileum van de Zieken en Gezondheidswerkers groette en bedankte de paus de aanwezigen.

Pelgrimstafel Oostende

Meer dan 200 mensen kwamen op 2 april bijeen in de Sint-Jozefskerk in Oostende voor een solidariteitsmaaltijd. Ook enkele daklozen schoven mee aan.

De onderzoekscommissie naar Operatie Kelk hoorde onder meer Joris Van Cauter, advocaat van Roger Vangheluwe, en Walter Van Steenbrugge.