March For Our Livesbeweging wint Kindervredesprijs

De Internationale Kindervredesprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een kind dat zich op dappere wijze inzet voor kinderrechten.
21/11/2018 - 13:58

March For Our Lives, de protestbeweging van scholieren in de VS voor veilige scholen en uitroeiing van wapengewel, heeft de Internationale Kindervredesprijs 2018 gewonnen. De onderscheiding, van oorsprong een Nederlands initiatief, werd dinsdagavond in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad uitgereikt door de anglicaanse emeritus aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, die de Kindervredesprijs patroneert.

ShahmSoumakie
ShahmSoumakie © KidsRights

Voor de onderscheiding waren 121 inspirerende kinderen uit 45 landen, die als rolmodel kunnen dienen, genomineerd. Bij de genomineerden zaten onder meer jongeren die zich inzetten in de strijd tegen kindhuwelijken, wapenbezit en kindermisbruik. Voor België werd de 15-jarige Syrische jongere Shahm Soumaki voorgedragen. Geïnspireerd door het werk van zijn moeder met vrouwelijke vluchtelingen en kinderen is hij sinds zijn achtste vrijwilliger in ons land en Libanon. Shahm hielp onder meer bij de inzameling van kledij en organiseert bijna wekelijks weekendsportactiviteiten voor vluchtelingenkinderen in België.

De Kindervredesprijs werd in 2005 voor het eerst toegekend. Een van de laureaten is Malala Yousafzai uit Pakistan, het meisje dat op zestienjarige leeftijd door de talibanleden in het hoofd werd geschoten omdat ze zich inzette voor de toegang van meisjes tot onderwijs. Zij won de prijs in 2013. Marc Dullaert, oprichter van KidsRights: Van de 121 genomineerde kinderen komen de meeste uit Kenia (12) en Mexico (12), op de voet gevolgd door India (10). 72 meisjes, 42 jongens en één groep van kinderen werden voorgedragen. De genomineerden komen dit jaar op voor een breed scala aan onderwerpen, waaronder kindparticipatie, onderwijs, vrede, gendergelijkheid, het milieu en diverse andere belangrijke vraagstukken.

March For Our Lives
March For Our Lives © KidsRights

De prestigieuze onderscheiding betekent een belangrijke, internationale erkenning voor de March For Our Livesbeweging, die ontstaan is als een reactie op de schietpartij in de Stoneman Douglas High School in Parkland (Florida) in februari 2018, waarbij toen 17 scholieren en leerkrachten om het leven kwamen. Met de toekenning van de prijs aan de Amerikaanse jongeren wil KidsRights de internationale gemeenschap bewegen om de golf van geweld op scholen te stoppen en ervoor te zorgen dat scholen veilige toevluchtsoorden blijven

Bron: KidsRights/kro.nl/Katholiek