Mars voor een preconciliaire liturgie

Met het Motu proprio Traditionis custodes (2021) werd de viering van de buitengewone vorm (in het Latijn) van de Romeinse ritus streng beperkt.
20/11/2021 - 09:00

Een groep voorstanders van de preconciliaire (tridentijnse) liturgie wil paus Franciscus persoonlijk honderden brieven overhandigen. De VerenigingLa Voie Romaine kondigde deze week aan dat zij tussen 6 maart 2022 en 1 mei 2021 een mars zal houden van Moeders van priesters van Parijs naar Rome, om de paus ervan te overtuigen opnieuw een veralgemeende viering van de buitengewone vorm (in het Latijn) van de Romeinse ritus toe te laten. Gelovigen en religieuzen worden uitgenodigd om enkele kilometer in de mars mee te stappen.

Volgens initiatiefnemer Benoît Sévillia willen de deelnemers op die manier de bezorgdheid van katholieken die gehecht zijn aan de preconciliaire liturgie aan het Vaticaan duidelijk maken. De moeders zullen ook brieven van hun zoon-priester aan de paus overhandigen. Zij willen een unieke stem laten horen, omdat zij via het priesterschap van hun zoon sterk verbonden zijn met deze ritus.

Stéphanie du Bouëtiez, wiens zoon priester is in het bisdom Versailles, getuigt in de Franse krant La Croix dat zij deze ritus 25 jaar geleden bij zusters dominicanessen heeft leren kennen. Zij betoogt dat de katholieke Kerk de schoonheid van deze liturgie niet teloor mag laten gaan. Zonder deze tot bidden aanzettende liturgische schoonheid zou mijn geloof vandaag misschien niet meer hetzelfde zijn. Wij maken ons niet alleen zorgen omdat we van deze Latijnse mis houden, maar ook omdat ze de kern vormt van het priesterschap van onze kinderen.

Bron: La Croix