Mel Gibson haalt uit naar paus en Kerk

Acteur en regisseur Mel Gibson vindt dat priesters die recht in de leer zijn almaar meer door Rome worden gemarginaliseerd.
04/05/2022 - 10:31
Mel Gibson
Mel Gibson © Wikipedia CC BY-SA 3.0

Mel Gibson (65), onder meer bekend van films als Mad Max en als regisseur van de Latijns en Aramees gesproken film The Passion of the Christ, heeft zwaar uitgehaald naar bisschoppen, de paus en de Kerk in het algemeen. Hij maakte eerder al geen geheim van zijn sympathie voor de 'traditionalisten' en beschouwt zichzelf ook als medestander van de gewezen apostolische nuntius in de VS en sinds zijn emeritaat rabiate pauscriticus (én fanatieke antivaxer) Carlo Maria Viganò.

Dit keer neemt hij het op voor priesters die de (preconciliaire) kerkelijke leer heel strikt nemen en almaar vaker in de steek worden gelaten, terwijl bisschoppen toekijken. Door die laksheid gedragen bisschoppen zich volgens hem als een soort huurlingen. Gibson spuwt zijn gal ook op het Tweede Vaticaans Concilie, dat hij bestempelt als een van de oorzaken van de erosie van de katholieke Kerk. Dat concilie was overigens overbodig, want er was niets dat moest worden rechtgezet.

Mel Gibson (65) wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van het ultraconservatieve katholicisme. Enkele jaren geleden liet hij op zijn landgoed in Californië een kapel bouwen waarin de Heilige Mis alleen maar in de Tridentijnse vorm wordt gevierd. Hij kwam ook al enkele keren stevig in opspraak door homofobe uitspraken. In 2004 verfilmde hij grotendeels met eigen financiële middelen zijn versie van het passieverhaal in The Passion of the Christ. Voor het draaien van de film vond hij nauwelijks sponsors. De prent werd een gigantisch succes en leverde uiteindelijk 600 miljoen dollar winst op.

Bron: Katholisch.de