Minister Bourgeois lanceert netwerk voor herbestemming kerken

De Vlaamse overheid gaat helpen bij gehele of gedeeltelijke herbestemming van al of niet beschermde kerken.
31/10/2019 - 10:41

Vrijdag 29 januari wordt met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst op initiatief van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister Liesbeth Homans van Binnenlands Bestuur hetProjectbureau Herbestemming Parochiekerkengelanceerd. Dat moet helpen om de haalbaarheid in te schatten van projecten voor gehele of gedeeltelijke herbestemming van kerken.

Lisa Lust, adjunct-woordvoerder van minister Bourgeois: Door het dalende aantal priesters, de krimpende geloofsgemeenschappen en de hertekening van het parochielandschap komen steeds meer kerken leeg te staan of wordt er gezocht naar een gehele of gedeeltelijke herbestemming van beschermde en niet-beschermde parochiekerken. Onder meer door de bestaande wetgeving of het feit dat parochiekerken als erfgoed beschermd zijn, waarbij ook een aanzienlijk deel van het interieur en de inboedel zelf mee beschermd zijn, is het voor steden en gemeenten niet eenvoudig om een duidelijk zicht te krijgen op de projecten en plannen voor herbestemming.

Het Projectbureau Herbestemming Parochiekerken zal mensen en partners samenbrengen en er komt een haalbaarheidsonderzoek voor het project of de plannen, zegt Lust. Feitelijk wordt een netwerk geschapen dat architecten, projectbureaus, Onroerend Erfgoed, CRKC, bisdommen, VVSG namens het Kenniscentrum van Vlaamse Steden en Gemeenten en andere partners samenbrengt en met elkaar in contact brengt. Zo komt er een duidelijker zicht op wat er wel en wat er niet kan in een beschermd kerkgebouw of welke stappen nodig zijn om ook in niet-beschermde kerken een kwaliteitsvol project te realiseren.

Agentschap Onroerend Erfgoed - Onroerend erfgoed

Meer info over het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC)

Meer info over het project YOT