Moorden op eco-activisten in Mexico en Centraal-Amerika tonen toenemend politiek geweld

Recent werden 3 katholieke milieuactivisten vermoord in Honduras, Guatemala en Mexico. Milieugevaarlijke megaprojecten wakkeren politiek geweld aan.
01/11/2024 - 16:02
Priester Noel Ortiz, uitvoerend secretaris van het Meso-Amerikaanse Ecologische Kerkelijke Netwerk
Priester Noel Ortiz, uitvoerend secretaris van het Meso-Amerikaanse Ecologische Kerkelijke Netwerk © ADN-Celam

Op 20 oktober werd de Mexicaanse priester Marcelo Pérez Pérez neergeschoten. Een motorfiets met twee mannen volgde zijn truck en een van hen schoot op de priester. 

Drie dagen eerder werd de gemeenschapsactivist Francisco Pop Ico, een leider van de Maya Q'eqchi' in de stad Sayaxché, Guatemala, door onbekende mannen doodgeschoten aan de grens met Mexico.

In Honduras werd op 14 september de activist Juan Antonio López vermoord door drie mannen nadat hij met zijn dochters, vrouw en andere familieleden een mis had bijgewoond.

Volgens priester Noel Ortiz, uitvoerend secretaris van het Meso-Amerikaanse Ecologische Kerkelijke Netwerk (bekend onder de Spaanse afkorting REMAM), probeert de katholieke Kerk zich met gecoördineerde acties te verzetten tegen milieugevaarlijke megaprojecten in de regio Meso-Amerika. Toch heeft de Kerk volgens hem niet genoeg kracht om op te boksen tegen de gemeenschappelijke belangen van bedrijven, overheden en drugskartels. Want aan de gigaprojecten met enorme gevolgen voor het milieu en de lokale gemeenschappen kleven ook gigawinsten. Het gaat om grootschalige mijnbouw, landbouw en energiewinning.

Paus Franciscus betreurde de moord op Peréz tijdens zijn Angelus-toespraak van 27 oktober. Hij noemde hem 'een vurige dienaar van het Evangelie en van het gelovige volk van God' en hij hoopt dat 'zijn offer, zoals dat van andere priesters die werden vermoord vanwege hun trouw aan het ambt, zaad van vrede en christelijk leven mag zijn'. 

Over de moord op López in september, zei paus Franciscus dat hij 'aan de zijde staat van degenen die werken voor het algemeen belang als antwoord op de roep van de armen en van de aarde'.

REMAM publiceerde op 21 oktober een brief waarin de moorden op Pérez, Pop Ico en López werden veroordeeld. De brief benadrukt dat de strijd voor ons gemeenschappelijke huis en voor de armen deel uitmaakt van het christelijk geloof. 'Paus Franciscus laat ons als christenen ontdekken dat onze betrokkenheid bij de schepping, evenals onze plichten jegens de natuur en de Schepper, deel uitmaken van ons geloof.'

Volgens Ortiz heeft de 'regio steeds meer te lijden onder de onbegrensde belangen van het huidige systeem van de dood' en moet de Kerk die uitdaging aangaan. 

Een kerk die zich inzet voor integrale ecologie en eco-conversie is mogelijk.

Noel Ortiz

Bron: Crux (Engels)

 

Nieuws

Federaal magistraat Lieve Pellens tijdens de hoorzitting in de commissie Operatie Kelk.

Clandestiene zittingen? Verdwenen dossiers? De onzin mag eindelijk stoppen, vinden getuigen in de parlementaire onderzoekscommissie Operatie Kelk.

Staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, ontmoet de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel in 2023

Die bemiddeling leidde ook tot de beslissing van de VS om Cuba te schrappen van de zwarte lijst van landen die terrorisme steunen.

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbasiliek in Oostakker, archiefbeeld uit 2016

De Vlaamse overheid en vzw Bedevaarten Bisdom Gent betalen elk 1 miljoen euro, onder andere voor dringende dakwerken.

Tijdens zijn ontmoetingen op 16 januari verscheen paus Franciscus met de rechterarm in een mitella of draagverband na een val in zijn residentie

Zo meldde het persbureau van de Heilige Stoel op 16 januari 2025. Op foto's is de paus te zien met de rechterarm in een mitella of draagverband.

Bisschoppen bezinnen zich over de toekomst van de Kerk in België, januari 2025 Rotselaar

De meerdaagse die onze bisschoppen steeds in januari houden, stond dit jaar in het teken van een reflectie over de toekomst van de Kerk bij ons.

muurschildering van een vredesduif met veiligheidsvest onder schot genomen

Zal het staakt-het-vuren echt ingaan zondag? De reacties bij de regering-Netanyahu en Hamas blijven haatdragend. Lees het persbericht van Pax Christi.