Moskou uit kritiek op toenadering met de katholieke Kerk

Tijdens het voorbije millennium hebben katholieken en orthodoxen meningsverschillen opgestapeld, die nog lang niet zijn opgelost.
01/07/2021 - 11:00
Paus Franciscus met de oecumenische patriarch Bartholomeus
Paus Franciscus met de oecumenische patriarch Bartholomeus © SIR

Metropoliet Hilarion van Volokolamsk, de verantwoordelijke voor externe relaties van het patriarchaat van Moskou, uit kritiek op de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs. Die eigent zich volgens hem almaar meer pauselijke macht toe. Die introductie van de pauselijke macht in de orthodoxe Kerk leidt tot een schisma in de wereldorthodoxie.

Metropoliet Hilarion heeft ook bezwaren tegen de sterke toenadering tussen Constantinopel en het Vaticaan, waarbij zelfs wordt gesproken over de mogelijkheid van een aanstaande eenwording. Die dialoog moet volgens de Russisch-orthodoxe kerkleider op de voet, en hoewel hij dat niet met even zoveel woorden zegt, ook met het nodige wantrouwen gevolgd worden.

Hilarion verwijst onder meer naar de verschillende opvatting van katholieken en orthodoxen over de heilige Geest en de verering van Maria. Maar vooral de erkenning van het pauselijke gezag vormt volgens hem een breekpunt: Wij kunnen geen kerkmodel aanvaarden waarbij een man als onfeilbaar wordt beschouwd en macht heeft over alle kerkraden. In onze lokale kerken is de patriarch verantwoording verschuldigd aan de bisschoppenraad, in plaats van de bisschoppenraad aan de patriarch.

Bron: mospat.ru