Museum voor Oude Manuscripten in Erbil

De dominicaan Najib Moussa, vandaag aartsbisschop van Mosul, is erin geslaagd om sinds 2014 honderden kostbare documenten en manuscripten te redden.
30/10/2021 - 13:10
De dominicaan Najib Mikhael Moussa, Chaldeeuws aartsbisschop van Mosul
De dominicaan Najib Mikhael Moussa, Chaldeeuws aartsbisschop van Mosul © Dominicanen Mosul

Van de week is de oprichting aangekondigd van een museum waar oude islamitische en christelijke manuscripten ondergebracht worden, die gered werden van de strijders van Islamitische Staat (IS). Het museum zal ook als studiecentrum fungeren. De dominicanen worden nauw betrokken bij de realisatie van het project. Dat is niet toevallig, omdat Najib Mikhael Moussa, vandaag de Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosul, destijds vele manuscripten uit handen van IS heeft gered en naar veiliger gebied wist te smokkelen.

Het conservatie- en tentoonstellingscentrum komt er op initiatief van de bisschoppen van de Chaldeeuwse kerk. Het wordt gebouwd in Erbil, de hoofdstad van de autonome regio Iraaks-Koerdistan, onder auspiciën van kardinaal Louis Raphaël Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad. Het wordt opgetrokken in Ankawa, een district van Erbil dat voornamelijk door christenen wordt bewoond, naast een instituut van Chaldeeuwse priesters en seminaristen. Volgens kardinaal Sako is het project ook een waardevol getuigenis van de wortels van inheemse christelijke gemeenschappen in het huidige Irak. Van vele van die gemeenschappen gaat de oprichting soms nog terug tot de tijd van de apostelen.

Bron: Fides