Nicaragua: president Ortega 'straft' pauselijke nuntius

De katholieke Kerk is een te duchten tegenstander geworden, nu de politieke oppositie en mensenrechtenactivisten zijn opgesloten of monddood gemaakt.
26/11/2021 - 10:00
Daniel Ortega
Daniel Ortega © Wikipedia

De pas herkozen Nicaraguaanse president en sandinistenleider Daniel Ortega heeft een decreet gepubliceerd waarin wordt aangekondigd dat aartsbisschop Waldemar Stanisław Sommertag (53), de Poolse pauselijke nuntius in het land, niet langer de deken is van de buitenlandse diplomaten. De beslissing van Ortega, die slechts aan de macht kan blijven dankzij het uitsluiten van zijn politieke tegenstanders van de presidentsverkiezingen, komt allerminst als een verrassing aan in Rome. Daar wordt vermoed dat de dictator niet alleen een 'waarschuwing' wil geven aan de plaatselijke kerk, de bisschoppen en kardinaal Leopoldo Brenes, die de verkiezingen als een farce had omschreven. Ortega stuurt ook een waarschuwing naar de paus en de Vaticaanse diplomatie.

Mgr. Sommertag had zich in de aanloop naar de verkiezingen voorzichtig opgesteld, al had hij zijn steun uitgesproken voor de bisschoppen van Nicaragua die erg kritisch waren voor Ortega. Na de verkiezingen had de nuntius alleen maar opgeroepen tot dialoog. Ook bisschop Carlos Enrique Herrera, die nog maar pas is verkozen tot voorzitter van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie, bood woensdag aan om op te treden als bemiddelaar tussen de sandinistische regering van president Daniel Ortega en de oppositie. De Kerk is altijd geïnteresseerd in het welzijn van iedereen en staat paraat. Wij hebben altijd gestreefd naar meer verstandhouding en vrede in het land.

Bron: Zenit