Nicaraguaanse kerkleiders waarschuwen: ‘Het land bloedt’

Politieke repressie, coronapandemie, sociale en economische crisis … de plagen die Nicaruag teisteren, krijgen stilaan Bijbelse allures.
08/07/2021 - 10:00
Kardinaal Brenes Solórzano zegent Managua met het heilige sacrament (archieffoto)
Kardinaal Brenes Solórzano zegent Managua met het heilige sacrament (archieffoto) © VaticanNews

Op 4 juli werd in Nicaragua het feest van het Kostbare Bloed van Jezus gevierd en ter gelegenheid daarvan ging kardinaal Leopoldo BrenesSolórzano, de aartsbisschop van Managua, voor in een eucharistieviering in de kathedraal. In zijn homilie herinnerde eraan dat vorig jaar een brandstichting ernstige schade heeft toegebracht aan een kostbaar kruisbeeld, dat het Bloed van Christus wordt genoemd en dat in het land een grote verering kent. De kardinaal aarzelde toen niet om van een terreurdaad te spreken en sprak van een ‘vervolging’ van de katholieke Kerk. Een jaar later geldt volgens hem dezelfde vaststelling: Vandaag (...) vallen mensen ons aan, vallen ze paus Franciscus aan of willen ze op de een of andere manier de kracht van de Kerk aantasten. Ze beledigen ons. Wij worden vervolgd, belasterd, maar (...) onze hoop en ons vertrouwen in de Heer zijn sterk.

Arrestaties

Kardinaal Brenes Solórzana wees ook op de economische en sociale problemen die zijn land teisteren, en onderstreepte het lijden van zovele families waarvan leden door de politie zijn opgepakt. Recent zijn vijf oppositieleiders gearresteerd op beschuldiging ontvoering, moord op politieagenten, gewapende overval en afpersing. Ook twee studentenleiders zijn opgepakt. Ze komen boven op het 20-tal presidentskandidaten en andere oppositieleiders die in minder dan een maand werden opgepakt.

'Nicaragua bloedt'

Mgr. Rolando Álvarez Lagos, de bisschop van Matagalpa, is het volmondig met kardinaal Brenes Solórzana eens: Nicaragua bloedt van het lijden van mensen die van hun vrijheid zijn beroofd, van gezinnen die zijn gebroken door gedwongen migratie, van de pijn van de zieken vanwege de pandemie, van extreme armoede. En hij voegt eraan toe: We zijn met ons hart en verstand bij de duizenden migranten die de afgelopen weken gedwongen werden hun land te verlaten op zoek naar een betere toekomst en wij bidden voor al die mensen die met gevaar voor eigen leven vertrekken om te vinden wat ons mooie land hun niet te bieden heeft. De bisschop van Matagalpa roept de Nicaraguanen op niet weg te zinken in wanhoop: Wij moeten blijven verlangen naar en werken voor een nieuw Nicaragua, een nieuw land, een moderne, functionele en pluralistische staat, een land waar wij allemaal kunnen leven, zonder veracht of uitgesloten te worden, waar respect heerst en waar wij kunnen werken in omstandigheden van sociale en politieke gelijkheid.

President Ortega

De relaties tussen de leiding van de katholieke Kerk en president Daniel Ortega, die nooit erg goed zijn geweest, liepen in juli 2018 helemaal stuk, toen de president de bisschoppen ervan beschuldigde een coup tegen hem te plannen. Dat jaar werd gekenmerkt door felle antiregeringsprotesten. De gewelddadige repressie die toen op bevel van Ortega werd uitgevoerd heeft honderden doden geëist en tot duizenden arrestaties en verdwijningen geleid.

Bron: VaticanNews/Fides