Nieuwe aartsbisschop van Minsk-Mohilev

Iosif Staneuski, de secretaris-generaal van de Wit-Russische bisschoppenconferentie, volgt aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz op in Minsk.
14/09/2021 - 14:54
Aartsbisschop Jozef Staniewski
Aartsbisschop Jozef Staniewski © Vatican Media

Het Vaticaan heeft vanmiddag de benoeming bekendgemaakt van Iosif Staneuski (52) tot nieuwe aartsbisschop van Minsk-Mohilev. Staneuski was de voorbije jaren hulpbisschop in het bisdom Grodno en secretaris-generaal van de Wit-Russische bisschoppenconferentie. Hij volgt aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz (75) op, die begin dit jaar op emeritaat ging.

Aartsbisschop Kondrusiewicz had de woede gewekt van het Wit-Russische bewind met zijn steun voor de protesten van de prodemocratiebeweging tegen president Alexander Loekasjenko. In 2020 zorgde dat ervoor dat hij na een bezoek aan zijn familie in Polen niet meer naar Wit-Rusland mocht terugkeren en enkele maanden in ballingschap moest leven in Polen. Kort na zijn terugkeer aanvaarde de paus zijn ontslag, dat hij had aangeboden omdat hij de leeftijd van 75 jaar had bereikt.

Iosif Staneuski werd op 4 april 1969 vlakbij de grens met Polen geboren. In 1995 werd hij tot priester gewijd. Hij studeerde na zijn wijding kerkelijk recht aan de Universiteit van Lublin. Eind 2013 werd hij hulpbisschop van zijn thuisbisdom Grodno, waar hij eerder ook rector was van het seminarie. In 2015 werd hij secretaris-generaal van de Wit-Russische bisschoppenconferentie.

Bron: VIS/Kathpress.at