Nieuwe abt voor klooster van Mar Moussa

Pater Youssef is een van de oude metgezellen van de Italiaanse jezuïet en kloosterstichter Paolo Dall'Oglio.
18/06/2021 - 09:00

De gemeenschap van Mar Moussa heeft Jihad Youssef verkozen als nieuwe abt van het klooster op 80 kilometer ten noorden van Damascus. De kloostergemeenschap in Syrië werd gesticht door de Italiaanse jezuïet pater Paolo Dall'Oglio, die in 2013 werd ontvoerd. Dall'Oglio  vestigde de gemeenschap er destijds onder meer met het oog op de bevordering van de interreligieuze dialoog tussen moslims en christenen. Vandaag leven in het klooster acht monniken, een zuster en één novice, die samen het charisma van de stichter trachten levend te houden.

In een interview met het persagentschap Asianews zegt de nieuwe abt dat de Syrische bevolking de oorlog meer dan beu is en zich in de steek gelaten voelt door de internationale gemeenschap, die hen sancties oplegt. Anderzijds zijn de Syriërs ook het slachtoffer van de wijdverbreide corruptie en hebben zij een groot wantrouwen jegens de instellingen. Zij gaan gebukt onder honger, armoede, werkloosheid en het gebrek aan visie op een toekomst vrij van haat en etnische wrok.

Jihad Youssef  wijst op een aantal succesvolle activiteiten van de gemeenschap, onder meer een project voor het behoud van de biodiversiteit met een olijfboomkwekerij en een kwekerij waar landbouwkundigen onderzoek kunnen doen. Daarnaast wordt ook nog een veertigtal studenten aan universiteiten in Syrië en deels in Italië ondersteund. In de stad Nebek runnen de leden van het klooster een muziek- en een kleuterschool. Zij zorgen ook voor de armen in de omgeving van Homs en de ontheemden uit Qarytayn, waar ons Mar Elian-klooster stond dat in 2015 door islamisten werd verwoest.

Bron: Kathpress.at