Nieuwe EKD-voorzitter Annette Kurschus over de onzin van Gott*

Volgens Annette Kurschus, kersvers voorzitster van de Duitse Evangelische Kerk, levert de genderneutrale asterisk geen enkel surplus op voor God.
24/11/2021 - 10:56
Annette Kurschus
Annette Kurschus © Evangelische Kirche von Westfalen

De nieuwe kersverse voorzitster van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Annette Kurschus, is niet meteen te vinden voor het gebruik van het neologisme Gott*. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung zei ze daarover: God kan niet op een geslacht worden gefixeerd. Die openheid is al duidelijk vastgelegd in de Bijbel. Daarom bevat God al openheid genoeg en heeft het geen enkele zin om daar nog een sterretje aan toe te voegen. Op de vraag of zij dan in de Hij- of de Zij-vorm spreekt over God, antwoordde ze dat zij doorgaanse beide afwisselend gebruikt.

Euthanasie

Recent publiceerde een groep Duitse theologen een oproep om ook in de protestantse zorginstellingen euthanasie te verstrekken. In verband daarmee zei Kurschus dat het niet de bedoeling is dat dit een vast onderdeel zou zijn van de zorgverstrekking in de protestantse gezondheidsinstellingen. Maar in uitzonderlijke gevallenen in individuele grenssituaties kan daarvan worden afgeweken. Er zijn situaties waarin het leven zo ondraaglijk wordt dat iemand met de beste wil van de wereld het niet langer kan verdragen. In dergelijke situaties is het een christelijke plicht mensen die niet meer kunnen leven niet in de steek te laten, ook niet in hun wanhopige verlangen om te sterven.

Moslims

Gevraagd naar haar standpunt over de volgens sommigen te massale migratie van moslims naar Duitsland antwoordde Kurschus niet bang te zijn dat de identiteit van Europa daardoor in het gedrang zou komen. Ons christelijke geloof wordt niet in gevaar gebracht door de ontmoeting met andere religies. Ik ben ervan overtuigd dat het christendom niet ten onder zal gaan omdat onze samenleving diverser wordt.

CST

In verband met tot de eventuele weigering van niet-gevaccineerde gelovigen in kerkdiensten verklaarde de EKD-preses dat dit in in het huidige stadium niet aan de orde is, ook al door de mondmaskerplicht en de verplichte onderlinge afstand die in zulke gevallen nog eens extra moet worden gerespecteerd. Toch sluit zij niet uit dat het in de nabij toekomst aan de orde kan zijn, als de situatie nog dramatisch slechter zou worden bijvoorbeeld.

Bron: FAZ