Ongepubliceerde teksten van Dom Hélder Câmara

De Braziliaanse bisschoppen verzamelen nog volop teksten van de legendarische 'rode bisschop' Dom Hélder Câmara.
15/06/2021 - 09:33
Dom Hélder Camara in 1974.
Dom Hélder Camara in 1974. © Wikimedia / Hans Peters / Anefo - Nationaal Archief

De Bisschoppenconferentie van Brazilië (CNBB) bevestigt op haar website dat een collectie teksten en documenten van de hand Dom Hélder Câmara gedigitaliseerd en doorgestuurd worden naar de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Een deel van de teksten werd nooit eerder gepubliceerd.

De Braziliaanse aartsbisschop Câmara, die bevriend was met de Belgische kardinalen Leo Jozef Suenens en Jozef Cardijn en die de bisschop van de armen of ook nog de rode bisschop werd genoemd, leefde tussen 1909 en 1999. Onder zijn impuls schaarden de bisschoppen van de Conferentie van Bisschoppenconferenties van Latijns-Amerika (CELAM) zich op hun bijeenkomsten in Medellín en Puebla achter de voorkeuroptie voor de armen. Hij gaf ook een belangrijke impuls aan de groei van de basisgemeenschappen in Latijns-Amerika.  

De collectie teksten bestaat uit omzendbrieven, tekstmateriaal voor radioprogramma's, toespraken, correspondentie en een krantenarchief. De teksten zijn ook vaak met de hand geschreven. De diocesane fase voor de zaligverklaring van de emeritus aartsbisschop van Olinda en Recife werd in 2019 afgesloten. Toen werd al een eerste verzameling documentatie overgedragen aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen. De postulator, de kapucijn Jociel Gomes, zegt dat er in 2019 een 300-tal teksten aan Rome werden bezorgd. Hij vermoedt dat men dit keer vrijwel alle teksten van Câmara heeft verzameld. Die verzameling wordt binnen een tweetal maanden aan Rome bezorgd. Ondertussen zouden al vanuit verschillende delen van Brazilië meldingen zijn van wonderen en genezingen op voorspraak van de bisschop van de armen.

Extra documentatie en getuigenissen kunnen nog via e-mail bezorgd worden aan: causadedomheldercamara@gmail.com of per brief op het adres: Palácio dos Manguinhos, Av. Rui Barbosa, 409, Graças, CEP: 52.011-400 - Recife (PE).

Bron: CNBB