Opnieuw massagraf ontdekt in Canada

In mei werden ook al eens de stoffelijke resten van 215 kinderlichamen gevonden in Kamloops.
24/06/2021 - 15:46

In Canada zijn er opnieuw honderden graven ontdekt bij een voormalig tehuis voor kinderen van inheemse families. Het is al de tweede vondst in de buurt van instellingen die aanvankelijk mee door de katholieke Kerk werden gerund. Al bij de eerdere vondst van kinderlichamen in Kamloops werd gezegd dat er allicht nog meer van dergelijke vondsten zouden volgen. De nieuwe, ongemarkeerde graven zijn ontdekt in de buurt van de voormalige Marieval Indian Residential School, een internaat dat in de provincie Saskatchewan door zusters werd beheerd.

Canadese media spreken over de vondst van meer dan 300 kinderlichamen.

Het is nog onduidelijk hoeveel lichamen er werden gevonden, maar volgens een First Nations-vereniging van inheemsen gaat het om de grootste vondst sinds de zoektocht naar de graven. Scott Moe, de eerste secretaris van de Assembly of First Nations in Saskatchewan, twitterde na de ontdekking: Het is hartverscheurend dat zoveel kinderen hun leven verloren nadat ze van hun familie werden gescheiden, ver van de liefde en troost die alleen hun familie hen kon geven.

Het nu gesloten internaat werd in 1899 opgericht door katholieke missionarissen. In 1969 werd de instelling overgedragen aan de regering. Tussen 1863 en 1998 waren er in Canada in 139 van dergelijke heropvoedingshuizen. Tussen 1831 en 1969 werden er naar schatting 150.000 kinderen uit inheemse families op bevel van de Canadese overheid in instelingen geplaatst om hen te incultureren.

Bron: Katholisch.de/KNA