Overleg van Europese broederschappen

Op het congres werd een Europees statuut voor broederschappen goedgekeurd.
26/09/2021 - 10:00
Sint-Gummarusprocessie
Sint-Gummarusprocessie © Broederschap van Sint-Gummarus

Van 23 tot 26 september vond in het Spaanse Malaga het 4de Internationale Congres over Volksdevotie en het 2dePan-Europese Forum van Broederschappen plaats, met afgevaardigden van broederschappen uit heel Europa. De eerste bijeenkomst vond in 2020 plaats in het Zwitserse Lugano. Het forum ging gepaard met allerlei culturele evenementen, tentoonstellingen en boekpresentaties. Deorganisatoren streven ernaar om de eenheid en de coördinatie van de broederschappen in Europa te bevorderen. Daarover werd op de bijeenkomst ook Europees statuten goedgekeurd.

Wereldwijd zijn er ruim 22.000 broederschappen, die meer dan 6 miljoen mensen bereiken, actief. 

Kardinaal Angelo Bagnasco, de voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE), drukte de broederschappen, die op het oude continent wijdverbreid zijn in de Kerk, op het hart dat Europa nood heeft aan hun getuigenis van het Evangelie. Ook onze paus Franciscus heeft een grote waardering voor volksdevotie. Hij onderstreepte dat geloof en een rijke cultuur in deze broederschappen hand in hand gaan. Hun getuigenis maakt duidelijk dat ons geloof geworteld is in de persoonlijke relatie met Jezus Christus, die ook beleefd wordt in de sacramenten.

De deelnemers overlegden onder meer over de catechetische functie van de volksreligiositeit en voor het eerst in de geschiedenis ook over de theologische status van de broederschappen, op basis van een document van de Faculteit van Theologie in Lugano. Er werden ook projecten voor broederschappen van de Unesco en het plan voor een virtueel museum van broederschappen voorgesteld. Zaterdagavond was er een processie 'in de stijl van de Goede Week' door de straten van Malaga en zondagmorgen eindigde de bijeenkomst met een plechtige eucharistieviering.

Bron: SIR