Pater Frans Bouwen sceptisch over nieuwe Israëlische regering

De Vlaamse missionaris Frans Bouwen woont al 52 jaar in Jeruzalem en zet er zich o.m. in voor de dialoog met de oosterse Kerken.
15/06/2021 - 15:52

De Vlaamse witte pater Frans Bouwen, die erg goed vertrouwd is met de situatie in het Heilige Land, heeft maar weinig vertrouwen in de nieuwe Israëlische regering en verwacht daarvan ook geen positieve ontwikkelingen voor de Palestijnse kwestie. Volgens hem hebben de regeringspartijen slechts één ding gemeen: de wens om Benjamin Netanyahu van de macht te houden. Ik weet niet hoe lang dit 'gemeenschappelijk belang' zal duren.

Een nipte meerderheid van het Israëlische parlement stemde zondag voor een nieuwe regering van acht partijen.

Pater Bouwen vestigt er nog de aandacht op dat toekomstig premier Naftali Bennett absoluut gekant is tegen elke vorm van erkenning van een Palestijnse staat. Hij is niet van plan om concessies te doen aan de Palestijnen op het gebied van land en meer autonomie.  

Pater Frans Bouwen (links)
Pater Frans Bouwen (links) © Witte Paters

Nog volgens pater Bouwen mogen wij de deelname van de Verenigde Arabische Lijst onder leiding van de tandarts Mansur Abbas aan de regering niet overschatten. In werkelijkheid heeft de partij van Mansur Abbas de grootste consensus onder de bedoeïenen van de Negev. Ze kan niet worden beschouwd als representatief voor de Palestijns-Arabische burgers van Israël. Haar steun voor de regering-Bennett-Lapid komt vooral overeen met de persoonlijke plannen en ambities van Abbas.Bovendien draagt dit bij aan de legitimering van een politieke orde die de Israëlische erkenning van de Palestijnse staat almaar minder voorstelbaar maakt.

Bron: Fides/Kathpress.at