Patriarch van Lissabon geeft aftrap voor Wereldjongerendagen

Jongeren uit de hele wereld kregen gisteren een enthousiast onthaal in een park in Lissabon.
02/08/2023 - 14:18
De openingsmis van dinsdagavond met de patriarch van Lissabon
De openingsmis van dinsdagavond met de patriarch van Lissabon © Sebastião Roxo/Persdienst JMJ Lisboa2023

Kardinaal Manuel José Macário do Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon, heeft de tienduizenden jongeren van alle continenten dinsdagavond in het Italiaans, Engels, Spaans en Frans verwelkomd tijdens de openingsmis van de Wereldjongerendagen in het Eduardo VII-park in Lissabon. Hij vertelde jongeren dat zij zoals de Maagd Maria destijds bij haar nicht de heilige Elisabeth (ndr. de moeder van Johannes de Doper) op weg zijn gegaan. Deze keer om gedurende zes dagen Lissabon in te palmen en om elkaar ondanks alle verscheidenheid en verschillen te ontmoeten. 

In de homilie waarschuwde hij de jongeren ook voor digitale verslaving, waarbij zij zichzelf, anderen en de realiteit voorbije dreigen te lopen. Hij sprak eveneens zijn dank en waardering uit voor de families en instellingen die hun gebouwen en gastvrijheid ter beschikking hebben gesteld om jongeren uit heel de wereld te onthalen. Ik wens allen een gelukkige en stimulerende Wereldjongerendag!

Gisteren, bij de start van het evenement, hadden 354.000 pelgrims hun registratie voltooid. De meeste geregistreerde pelgrims waren afkomstig uit Spanje (77.224), Italië (59.469), Portugal (43.742), Frankrijk (42.482) en de Verenigde Staten van Amerika (19.196). Voor de slotviering met paus Franciscus van zondagmorgen wordt gerekend op een miljoen aanwezigen. 

Bron: WJD Lissabon 2023/Ecclesia