Patriarch Louis Sako: ‘Bescherm de minderheden in Irak!’

De Chaldeeuwse patriarch Louis Raphaël Sako blijft erop hameren dat de minderheden in Irak extra bescherming nodig hebben.
25/11/2016 - 14:55
Patriarch Louis Sako achter het altaar samen met pater Paulus Sati
Patriarch Louis Sako achter het altaar samen met pater Paulus Sati © H en H fotostudio

Louis Raphaël I Sako, patriarch van Babylonië en Chaldeeuws aartsbisschop van Bagdad, heeft van de trip van de Iraakse nationale verzoeningscommissie naar Brussel gebruikgemaakt om de Chaldeeuwse gemeenschappen in Antwerpen en Brussel op te zoeken. Hij bezocht de recent bevrijde christelijke dorpen rond Mosul. Alles is verwoest, zegt hij, en toch voel ik niet alleen verdriet, maar ook hoop: onze mensen zullen naar hun huizen kunnen terugkeren. Maar de heropbouw van Irak wordt een reuzenopdracht en het land kan dat niet alleen aan. Help ons in ‘s hemelsnaam met die wederopbouw, want alleen als er opnieuw toekomst is voor jonge mensen in Irak, zal de braindrain stoppen.

Nu verlaat nog altijd al wie het enigszins kan Irak. Louis Raphaël Sako

Internationale bescherming

Patriarch Sako wil echter dat de christenen naar het Midden-Oosten terugkeren. Irak maakt deel uit van onze identiteit. Maar de verzoening wordt een werk van lange adem. De christelijke dorpen werden immers geplunderd door de buurdorpen. Daarom blijft de Chaldeeuwse kerkleider aandringen op internationale bescherming voor de minderheden in het land, al weet hij nog niet precies hoe. Dat is nog een twistpunt onder de verschillende delegaties die deel uitmaken van de Iraakse nationale verzoeningscommissie. Maar intussen vraagt Sako ons uitdrukkelijk om internationale steun voor de idee van de bescherming van de minderheden.

De bevrijding van Mosoel kan op een bloedbad uitdraaien, want de burgerbevolking kan er geen kant uit.

Vrede na de bevrijding

De Chaldeeuwse patriarch vraagt uitdrukkelijk dat we voor Irak blijven bidden. Voor een zo vreedzaam mogelijke bevrijding, maar vooral ook voor vrede na de bevrijding. Hij droomt van een seculier Irak, met respect voor de godsdiensten, maar waar iedereen eerst Irakees is alvorens soenniet, sjiiet, christen of jezidi, Koerd of Arabier te zijn. Dat impliceert ook dat buitenlandse mogendheden – de westerse mogendheden, maar ook Iraks buren - hun verantwoordelijkheid opnemen om de terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) niet alleen militair te verslaan, maar ook om ze ideologisch los te laten en te investeren de vrede.