Paulus VI-zaal viert 50ste verjaardag

De audiëntiezaal werd op 30 juni 1971 door paus Paulus VI officieel ingehuldigd.
04/07/2021 - 11:00
Paus ontmoet de afgevaardigden van ouderverenigingen in de Paulus VI-zaal
Paus ontmoet de afgevaardigden van ouderverenigingen in de Paulus VI-zaal © Vatican Media

De Paulus VI-aula, de imposante zaal waar de audiënties met de paus bij slecht weer plaatsvinden, werd deze week net 50 jaar geleden geopend. Radio Vaticaan vestigt bij dat jubileum de aandacht erop dat destijds lang niet iedereen gelukkig was met het gebouw. Sommigen bestempelden het project als een mislukte combinatie van een theater en een sportpaleis. Anderen loofden de moderne audiëntiezaal dan weer de hemel in als het geslaagde resultaat van de dialoog tussen Kerk en moderne architectuur.

De voorbije 50 jaar hebben 12 miljoen mensen de Paulus VI-zaal bezocht.

De bouw was noodzakelijk geworden omdat mensen almaar gemakkelijker naar Rome konden reizen. In het spoor daarvan wou een groeiend aantal pelgrims uit de hele wereld de audiënties kunnen bijwonen. Bovendien moesten er kerkraden en kardinaalscreaties kunnen plaatsvinden. Paus Paulus VI drong bij de architecten aan op een zaal die (multi-)functioneel moest zijn, passend bij het spirituele doel en die niet opzichtig maar evenmin banaal mocht zijn. Bovendien moest zij op de een of andere manier in harmonie zijn met de omgeving. De voorbereiding duurde 7 jaar, de bouw van de monumentale zaal zelf nam 4 jaar in beslag.

Op 30 juni 1971 werd de aula plechtig ingehuldigd. Het ontwerp van de zuilloze, harmonieuze zaal met een trapeziumvormige plattegrond werd ontworpen door de Italiaanse sterarchitect Pier Luigi Nervi. Om de bouw mogelijk te maken moest een rij huizen met appartementen en winkels verdwijnen, evenals een oratorium en sportvelden. Het oorspronkelijke plan was nochtans nog ambitieuzer. Nervi plande aanvankelijk een zaal die dubbel zo groot was en waarvoor ook het Campo Santo had moeten verdwijnen.

Bron: Katholisch.de