Paus bidt voor vrede in Fátima

Franciscus bezocht Fatima al eens in mei 2017 voor de zaligverklaring van twee van de drie herderskinderen.
05/08/2023 - 13:49

Naar schatting 200.000 mensen hebben paus Franciscus onthaald in het Portugese bedevaartsoord Fátima. De paus kwam per helikopter vanuit Lissabon gevlogen. Behalve gelovigen en pelgrims ontmoeten, wilde de paus er ook bidden  voor vrede in Oekraïne, maar ook voor vrede in andere conflicten in de wereld die vaak nauwelijks aandacht krijgen.

Het is het tweede bezoek van de paus aan het Portugese bedevaartsoord, waar Onze-Lieve-Vrouw in mei 1917 aan drie herderskinderen verscheen. Daarvan zijn er inmiddels al twee heiligverklaard.

Fatima is een van de populairste bedevaartsplaatsen ter wereld. In het jaar voor het uitbreken van de coronapandemie werd de bedevaartsplaats nog bezocht door 6,3 pelgrims, van wie 65% pelgrims uit het buitenland. Toen het eeuwfeest er in 2017 werd gevierd, waren dat er zelfs 9,4 miljoen.

(vervolg na de foto)
 

Paus Franciscus sprak zelf de wens uit om Fatima te bezoeken
Paus Franciscus sprak zelf de wens uit om Fatima te bezoeken © Vatican Media


Op 22 juni 2023 werd zuster Lúcia dos Santos, de derde getuige van de Mariaverschijningen in Fátima, eerbiedwaardig verklaard. Dankzij die erkenning zet zuster Lucia een belangrijke stap gezet naar haar zaligverklaring. Zuster Lúcia (1907-2005) leefde nog toen de twee andere herderskinderen Francesco en Jacinta Marto in 2000 door paus Johannes Paulus II in Fatima werden zaligverklaard.


Gebed voor de wereldvrede

Iets meer dan een maand na het begin van de oorlog heeft paus Franciscus Rusland en Oekraïne al toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria. Dat gebeurde op 25 maart 2022 tijdens een plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Bij het begin van de oorlog reisde er trouwens een kopie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, dat sinds 1947 de hele wereld rondreist om een boodschap van vrede en liefde uit te dragen en dat op vraag van de zienster en zuster Lucia dos Santos werd gemaakt, langs de parochies in Oekraïne. 
 

Franciscus zal ook de zorgen van de jongeren uit Oekraïne aan Maria toevertrouwen
Franciscus zal ook de zorgen van de jongeren uit Oekraïne aan Maria toevertrouwen © Vatican Media


Paus Franciscus bevestigde gisteren vrijdag zijn voornemen om een 'vredesoffensief' voor Oekraïne te lanceren, waarbij kardinaal Matteo Zuppi, die al in Kiev, Moskou en Washington is geweest, naar Peking wordt gestuurd. Franciscus vertelde dat vooral de VS en China een sleutelrol kunnen vervullen om een uitweg te vinden uit het conflict.

De paus is van plan om een vertegenwoordiger op permanente basis aan te wijzen, die als bruggenbouwer moet fungeren tussen de Russische en Oekraïense overheid.

Terloops kondigde hij nog aan dat er ter gelegenheid van de volgende klimaattop, in november, een interreligieuze bijeenkomst voor vrede wordt georganiseerd in Abu Dhabi.

Bron: Ecclesia