Paus Franciscus bemoedigt Syrisch-Malabaarse Kerk

Ter gelegenheid van de synode van de Syro-Malabaarse bisschoppen juicht de paus het streven naar eenheid van deze oude Indiase kerkgemeenschap toe.
07/07/2021 - 11:00
De bisschoppen van de Syro-Malabaarse kerk op Ad-liminabezoek in oktober 2019
De bisschoppen van de Syro-Malabaarse kerk op Ad-liminabezoek in oktober 2019 © VaticanNews

De Syro-Malabaarse bisschoppen zijn momenteel in synode bij elkaar en paus Franciscus maakt van de gelegenheid gebruik om hen te bemoedigen op hun weg naar eenheid. In zijn boodschap herinnert hij eerst en vooral aan de overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de bisschoppensynode van de Syro-Malabaarse Kerk uit 1999 waarin de Syro-Malabaarse bisschoppen toen unaniem de viering van de heilige Qurbana, dat is de viering van de eucharistie volgens de Syrisch-Katholieke ritus, hebben bekrachtigd. De paus noemt het akkoord een belangrijke stap naar meer stabiliteit en kerkelijke gemeenschap in het gehele lichaam van uw geliefde Kerk. De gezamenlijke inspanningen om deze gunstige ontwikkeling al in het heilige jaar 2000 door te voeren, heeft mijn heilige voorganger paus Joannes Paulus II een vreugdevol vertrouwen in uw Kerk 'sui iuris' gegeven, schrijft paus Franciscus.

Broederlijkheid en eenheid

Ondanks bepaalde moeilijkheden, die in het leven van uw dynamische Kerk een voortdurende onderscheiding vereisen, hebben de goedgekeurde normen voor de viering van de eucharistie veel vruchten afgeworpen, onder meer de evangelisatie op plaatsen, vooral in missionaire bisdommen, waar de hele gemeenschap zich heeft aangesloten bij een vreedzame en biddende naleving, waarbij de voortdurende consensus van de hiërarchie wordt geïnterpreteerd als een vrucht van de heilige Geest, onderstreept de paus in zijn brief. Tot slot moedigt hij de Syro-Malabar bisschoppen aan om vol te houden en samen met het godsvolk op stap te blijven gaan op weg naar een sterkere eenheid.

Apostel Thomas

De Syro-Malabaarse katholieke Kerk is volgens de overlevering ontstaan na de evangelisatie van de apostel Thomas en was oorspronkelijk gevestigd in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala. Met meer dan 3,5 miljoen gelovigen breidt deze kerkgemeenschap nu haar grondgebied uit naar heel India na een besluit van paus Franciscus in oktober 2017.

Bron: VaticanNews