Paus Franciscus lanceert een Laudato si’-netwerk

Paus Franciscus heeft een netwerk gelanceerd voor een maatschappelijke en ecologische transformatie, in de geest van zijn encycliek Laudato Si’.
27/05/2021 - 12:28

Op het einde van het Laudato Si’- jaar en de gelijknamige week werd met de steun van paus Franciscus nu ook een Laudato Si’-netwerk opgericht. Het nieuwe, internationale netwerk is bedoeld om te netwerken en organisaties, groepen en mensen te ondersteunen die zich inzetten voor een ecologisch-sociale transformatie in de geest van de encycliek.

In een videoboodschap naar aanleiding van de verjaardag van de encycliek klaagt paus Franciscus de roofzuchtige houding van de mensheid aan: Mensen voelen dat ze heersers van de planeet zijn en gaan onverantwoordelijk om met Gods gaven. Dat komt dramatisch tot uiting in een ongekende ecologische crisis. De coronapandemie heeft slechts de roep versterkt van de natuur en de armen, die tot de belangrijkste slachtoffers behoren. Om blijvende verandering teweeg te brengen, is er nood aan een fundamenteel andere levensstijl. Slechts een holistische, menselijke ecologie kan een nieuwe, betere samenleving vormen. Daarom hernieuw ik mijn oproep: 'Laten wij voor Moeder Aarde zorgen!'

In zijn encycliek Laudato Si' heeft paus Franciscus aandacht gevraagd voor het milieu
In zijn encycliek Laudato Si' heeft paus Franciscus aandacht gevraagd voor het milieu © Pexels

Vlak voor de lancering van het nieuwe netwerk sprak de paus nog zijn dank uit voor iedereen die met initiatieven heeft bijgedragen aan het Laudato si’-jaar. Hij vertelde dat het nieuwe netwerk gemeenschappen uit de hele wereld de komende zeven jaar wil ondersteunen op weg naar meer duurzaamheid. Hij nodigde gezinnen, parochies, bisdommen, scholen, organisaties en allerlei soorten bewegingen uit om het netwerk en het streven naar een duurzame ecologie daadwerkelijk mee te ondersteunen.

Deze week is ook officieel door het Vaticaan bevestigd dat paus Franciscus plannen heeft om naar de klimaatconferentie COP 26in Glasgow te reizen. Kardinaal Peter Turkson bevestigde  dinsdag dat de paus daarvoor ook een officiële uitnodiging heeft ontvangen. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over het aanvaarden ervan.

Bron: I.Media/Katholisch.de