Paus Franciscus ontmoet armen in Assisi

Paus Franciscus start de voorbereiding van de Werelddag van de Armen door in Assisi te luisteren en te bidden met 500 arme mensen uit heel Europa.
12/11/2021 - 12:16
Assisi
Assisi © Vatican Media

Paus Franciscus lanceerde vanmorgen, vrijdag 12 november 2021, in Assisi de voorbereiding van de vijfde editie van de Werelddag van de Armen, die op zijn initiatief op de 33ste zondag van het kerkelijk jaar wordt georganiseerd, met een ontmoeting met een 500-tal armen in Assisi. Na zijn aankomst ontving hij symbolisch een pelgrimsmantel en een staf en aansluitend volgde een privébijeenkomst met gebed en een ontmoeting met de armen in de basilica di Santa Maria degli Angeli (de Heilige Maria van de Engelenbasiliek) in Assisi.

Tijdens de plechtigheid zegende de paus een steen zegenen die werd geschonken aan vertegenwoordigers van een daklozenvereniging en daarna volgden getuigenissen van twee Fransen, een Pool, een Spanjaard en twee Italianen. Het bezoek aan Assisi en de Werelddag van de Armen staan in het teken van een passage uit het 14de hoofdstuk van het Marcusevangelie: Want de armen heb je altijd bij  je (Mc 14,7). In zijn boodschap voor deze werelddag, die hij naar aanleiding van het Jaar van de Barmhartigheid in het leven riep, roept de paus op om Christus in de armen te ontdekken, hen onze stem te geven en hun vrienden te worden. Na de ontmoeting keerde hij per helikopter terug naar het Vaticaan. Voor de armen was er nog een lunch, aangeboden door bisschop Domenico Sorrentino van Assisi. ’s Avonds is er nog een wake van barmhartigheid en een fakkeltocht, op initiatief van de vereniging We are Fratello.

Rugzak

De armen in Assisi wonen de viering van de Werelddag van de Armen bij op uitnodiging van Franse en Italiaanse liefdadigheidsorganisaties, de Gemeenschap van Sant’Egidio, lokale afdelingen van Caritas en verschillende diocesane structuren. Elke deelnemer keert vanavond naar huis terug met een rugzak met wintertrui, sjaal, hoed, jas en mondmaskers. Zondagmorgen om 10 uur gaat de paus dan voor in de eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, in aanwezigheid van 2.000 kansarmen en hun begeleiders. Na de viering worden warme gerechten verdeeld onder alle aanwezigen.

Naar aanleiding van de Werelddag van de Armen worden dit weekend op meer dan 500 plaatsen wereldwijd lokale initiatieven georganiseerd.

Case famiglia

De Werelddag van de Armen wordt georgansieerd door de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie. Dit jaar is er vooral aandacht voor een 40-tal Case famiglia, een groepswoonmodel met medische zorg voor mensen met complexe gezondheidsbehoeften uit verschillende gezinnen. Dankzij de schenkingen van de Elite-supermarktketen en een pastafabrikant worden 5 ton pasta, 1 ton rijst, 2 ton tomatenpuree, 1.000 liter olie en 3.000 liter melk geschonken. De Pauselijke Aalmoezeniersdienst zal voor de Werelddag van de Armen via de parochies van Rome ook een 5.000-tal pakketten met EHBO-kits en medicijnen verdelen aan de armen. De Italiaanse financiële instelling UnipolSai deed ook een aanzienlijke gift waarmee de aalmoezeniersdienst een 500-tal gezinnen kan helpen om hun gas- en energierekeningen te betalen.

Lees de boodschap (in het Nederlands) van paus Franciscus ter gelegenheid van de Werelddag van de Armen (14 november 2021).

Bron: I.Media