Paus stuurt bisschop van Rotterdam op visitatie naar Keulen

Paus Franciscus heeft een apostolisch bezoek aan het Duitse aartsbisdom Keulen bevolen; een van de visitatoren is bisschop Hans van den Hende.
28/05/2021 - 14:52
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen
Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen © aartsbisdom Keulen

Paus Franciscus stuurt mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, en kardinaal Anders Arborelius, de aartsbisschop van Stockholm, als apostolische visitatoren naar het aartsbisdom Keulen. Keulen is het grootste en het belangrijkste bisdom van Duitsland. De beide visitatoren moeten tijdens hun bezoek in de eerste helft van juni een uitgebreid beeld zien te krijgen van de complexe pastorale situatie in het aartsbisdom. Tegelijk moeten zij nagaan of kardinaal Rainer Maria Woelki, huidige aartsbisschop Stefan Hesse van Hamburg en de hulpbisschoppen Dominikus Schwaderlapp en Ansgar Puff eventueel fouten hebben begaan bij de afhandeling van klachten over seksueel misbruik.

Aartsbisschop Hesse van Hamburg, van 2012 tot 2014 eerst vicaris-generaal en van 2014 tot 2015 administrator van het aartsbisdom Keulen, en de Keulense hulpbisschop Schwaderlapp werden eerder dit jaar in een rapport over seksueel misbruik in het aartsbisdom Keulen beschuldigd van plichtsverzuim. De huidige aartsbisschop Rainer Maria Woelki, die overigens pas in 2014 benoemd werd tot aartsbisschop van Keulen, heeft altijd volgehouden dat hij correct heeft gehandeld.

Kardinaal Rainer Maria Woelki reageerde vanmorgen, na de bekendmaking van de visitatie, dat hij paus Franciscus al in februari uitvoerig heeft geïnformeerd over de toestand in het aartsbisdom. Hij is blij met de beslissing van de paus om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, waarvan hij ook verwacht dat het zijn naam definitief zal zuiveren. Ik zal hen met volle overtuiging in hun werk steunen.

Bron: KNA/Domradio