Paus verstrengt de regels tegen corruptie

De nieuwe regels willen een vermenging van belangen op beleidsniveau van de Heilige Stoel of Vaticaanstad voorkomen.
29/04/2021 - 15:57
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van gisteren
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van gisteren © Vatican Media

Paus Franciscus heeft vandaag donderdag 29 april in een Motu proprio afgekondigd dat medewerkers van de Romeinse curie voortaan niet langer persoonlijke geschenken of schenkingen van een bedrag hoger dan 40 euro mogen aanvaarden. Het wordt hen voortaan ook verboden geld te beleggen in belastingparadijzen of om ethisch twijfelachtige investeringen te doen. De bepaling is een onderdeel van een reeks verstrengde regels voor financiële aangelegenheden, met het oog op de strijd tegen de corruptie en voor de bevordering van financiële transparantie. De paus wil hiermee een einde maken aan de zogenaamde enveloppecultuur met belangrijke financiële schenkingen aan bisschoppen of kardinalen die werkzaam zijn bij de Romeinse curieof de administratie van Vaticaanstad. Die giften worden vaak gedaan om gunsten te bekomen en bevorderen volgens de paus de corruptie.

Paus Franciscus kondigt de nieuwe regel af in een motu proprio betreffende de openbare financiën dat per direct van kracht wordt, met het oog op de versterking van de financiële transparantie in het beheer van de Vaticaanse financiën. Hij wil het Vaticaan hiermee ook nog sterker doen aansluiten bij de internationale regels van instellingen zoals Moneyval of de Merida-conventie van de VN met betrekking tot de financiële controle en de strijd tegen het witwassen van geld en de corruptie. In juni 2020 had hij al een gelijkaardige reeks richtlijnen gepubliceerd.

In het vandaag gepubliceerde document staat dat personeel dat betrokken is bij economische zaken op geen enkele manier mag betrokken zijn bij financiële corruptie of ander illegaal gedrag.

Bij de toewijzing van functies aan leidinggevenden moeten die voortaan ook vooraf een document ondertekenen waarin zij verklaren dat zij niet veroordeeld zijn voor corruptie, fraude, terrorisme, witwassen van geld, belastingontduiking of misbruik van minderjarigen en bevestigen dat er al evenmin een onderzoek naar hun mogelijke betrokkenheid bij dergelijke praktijken loopt. Opmerkelijk nog is de passage dat medewerkers niet mogen betrokken zijn bij bedrijven die opereren met doeleinden en in sectoren die in strijd zijn met de sociale leer van de Kerk. 

De Italiaanse openbare omroep RAI 3 bracht eerder van de week nog een reportage waarin onder meer werd aangetoond dat geld was belegd in bedrijven zoals Sandoz en Roche, die betrokken zijn bij de productie van de morning-after- of abortuspil. Het motu poprio bepaalt nog dat actieve bestuursfuncties voortaan vooraf moeten worden gemeld.

Bron: VIS/CNA