Paus: ‘Zalige Rosario Livatino is martelaar van de gerechtigheid’

Zondag is de Siciliaanse martelaar Rosario Angelo Livatino, op zijn 37ste vermoord door de maffia, zalig verklaard in de kathedraal van Agrigento.
10/05/2021 - 16:19
De relikwie met het bebloede shirt van de zalig verklaarde Rosario Livatino in de kathedraal van Agrigento
De relikwie met het bebloede shirt van de zalig verklaarde Rosario Livatino in de kathedraal van Agrigento © VaticanMedia

Rosario Livatino was een jonge diepgelovige magistraat die de strijd tegen de georganiseerde misdaad op Sicilië als zijn roeping beschouwde. Op 21 september 1990 werd hij in opdracht van de Stidda, een berucht plaatselijk misdaadsyndicaat, en de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, op straat vermoord. De nauwelijks 37-jarige onderzoeksrechter werkte op dat moment op de rechtbank van Agrigento, waar hij als een even gedreven als integere dossiervreter de maffiosi probeerde te treffen in hun meest gevoelige plek: hun portefeuille. Zonder veel ophef slaagde hij erin heel wat onrechtmatig verkregen bezittingen van de maffia te recupereren. De Congregatie voor de Heiligenverklaringen heeft zijn dood erkend als het resultaat van een odium fidei (haat tegen het geloof) en een direct resultaat van Livatino’s evangelische getuigenis. Op 22 december 2020 werd hij door paus Franciscus uitgeroepen tot martelaar. De zaligverklaringsviering gisteren zondag in de kathedraal Agrigento werd geleid door kardinaal Marcello Semeraro, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

Heroïsche dood

Na het Regina Coeli-gebed zondag noemde paus Franciscus de Siciliaanse magistraat een martelaar van gerechtigheid en geloof. In zijn dienst aan het algemene welzijn, als een voorbeeldige rechter die nooit bezweek voor corruptie, streefde hij ernaar te oordelen, niet om te veroordelen; maar om te verlossen, zei de paus. Zijn werk plaatste hem stevig onder de bescherming van God. Om die reden werd hij een getuige van het Evangelie, tot in zijn heroïsche dood toe. De paus drong bij iedereen, vooral bij magistraten, erop aan om het voorbeeld van de zalige Rosario Livatino voor ogen te houden en van hem te leren hoe ze trouwe verdedigers van de rechtsstaat en van de vrijheid kunnen worden.

Excommunicatie voor maffia

Op dezelfde dag als zijn zaligverklaring kondigde het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling aan dat het een ‘werkgroep’ heeft opgericht die zich zal bezighouden met de excommunicatie van maffialeden. In een persbericht herinnert het dicasterie onder leiding van prefect kardinaal Peter Turkson eraan dat de zalige Rosario Livatino de eerste rechter in de geschiedenis van de Kerk is die zalig wordt verklaard en dat hij moedig zijn beroep heeft uitgeoefend als een vorm van lekenmissie.

De werkgroep zal zich buigen over het thema van de excommunicatie van maffialeden, samenwerken met bisschoppen over de hele wereld en verschillende initiatieven op dit gebied bevorderen. Het team bestaat uit Vittorio V. Alberti, Rosy Bindi, Luigi Ciotti, Marcello Cozzi, Raffaele Grimaldi, Michele Pennisi, Giuseppe Pignatone, en Ioan AlexandruPop.

Bron: VaticanNews