Poolse aartsbisschop Henryk Hoser aan corona overleden

Van 1996 tot 2004 was Henryk Hoser overste van de pallottijnen in Frankrijk en België.
17/08/2021 - 15:47
Aartsbisschop Henryk Hoser
Aartsbisschop Henryk Hoser © SIR

De Poolse aartsbisschop van Warszawa-Praga en pallottijn Henryk Hoser is op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus overleden. Van 2008 tot 2017 stond hij aan het hoofd van het Poolse bisdom Warschau-Praag. Daarvoor speelde hij als diplomaat van de Heilige Stoel een belangrijke rol in de heropbouw van de katholieke Kerk in Rwanda. Hij werd ook als pauselijke gezant ingeschakeld om een uitweg te vinden uit de impasse rond het populaire Mariaheiligdom in Medjugorje in Bosnië-Herzegovina.

Henryk Hoser werd in 1942 geboren in Warschau. Hij verloor zijn vader toen hij nauwelijks 2 jaar oud was, tijdens de opstand van 1944 tegen de nazi’s in Warschau. In 1966 studeerde hij af aan de Medische Academie van Warschau. Twee jaar later trad hij toe tot de pallottijnen, een gemeenschap van katholiek apostolisch leven die in 1835 werd opgericht door Vincenzo Pallotti. In 1974 werd hij tot priester gewijd. Daarna studeerde hij tropische geneeskunde in Parijs en trok als missionaris naar Rwanda.

Paus Joannes Paulus II stuurde hem twee jaar na de genocide van 1994 terug naar Rwanda om er de katholieke Kerk te reorganiseren. Daarbij gaf hij advies voor de benoeming van nieuwe bisschoppen voor vier van de negen bisdommen in Rwanda. Na zijn terugkeer naar Europa werd hij van 1996 tot 2004 overste van de pallotijnen in Frankrijk en België. In 2005 werd hij als diplomaat naar Rome gehaald en werd hij benoemd tot titulair aartsbisschop. In 2008 werd hij aartsbisschop van Warschau-Praag.

Marcin Przeciszewski, de directeur van het Poolse katholieke nieuwsagentschap KAI, onderstreept zijn grote invloed op de katholieke Kerk in Polen. Hij bestempelt aartsbisschop Hoser als iemand met een grote charme en diepgaande spiritualiteit, die ook wijs en rechtvaardig was. Hij wijst ook op zijn rol bij het bepalen van het standpunt van de Poolse bisschoppen in ethische kwesties zoals abortus en euthanasie.

Bron: Vaticannews.va