Poolse dominicanen veronachtzaamden misbruik

Na klachten over het misbruik door een dominicanenoverste in Wroclaw in de jaren 1990 werd een commissie van deskundigen aangesteld.
17/09/2021 - 09:00

De Poolse provincie van de dominicanen heeft deze week een pijnlijk rapport van 260 bladzijden voorgelegd over de manier waarop de orde de voorbije decennia is omgegaan met klachten over seksueel misbruik. Dat maakt duidelijk dat de leiding ernstig heeft gefaald in de strijd tegen psychologisch, seksueel en fysiek geweld van haar religieuzen.

In de jaren 1990 was pater Pawel overste van het dominicanenklooster in Wroclaw. Hij heeft volgens de Poolse justitie destijds minstens vijf vrouwen verkracht. Momenteel zit hij opgesloten, in afwachting van het proces. Daar zal onder meer de zuster getuigen, die als eerste over het misbruik durfde te getuigen. Later volgden nog verschillende klachten over verkrachting. De voormalige provinciaal de Poolse predikheren, pater Maciej Zieba, van wie wordt aangenomen dat hij de vele aanwijzingen voor de misdaden heeft genegeerd, overleed in december 2020

Volgens de vijf leken en twee geestelijken van de Commissie van Deskundigen viel de werking van de orde in het klooster in Wroclaw in de jaren 1990 - toen pater Pawel er ongestraft slachtoffers kon maken - te vergelijken met een sekte. Niet alleen vielen klachten over hem bij hogere oversten in dovemansoren, bovendien was er in dat klooster sprake van een gebrekkige intellectuele en spirituele opvoeding van de broeders en waren er talrijke tekortkomingen in de interne structuur van de religieuze gemeenschap. Verantwoordelijken verzuimden op te treden tegen de wantoestanden.

De huidige provinciaal Pawel Kozacki verontschuldigde zich op de persconferentie waarop het rapport werd voorgesteld en benadrukte dat de dominicanenorde, die de grootste is van het land, alles in het werk wil stellen om de schade en de fouten uit het verleden te herstellen. Aartsbisschop Wojciech Polak, de referent van de Poolse bisschoppen voor kinderbescherming, betuigde zijn medeleven namens de Poolse bisschoppen en sprak hun steun uit voor alle getroffenen. Wij moeten allen conclusies trekken uit het werk van de commissie en vooral haar aanbevelingen ter harte nemen.

Bron: Domradio