Queensland dwingt priesters biechtgeheim te verbreken

Priesters die weigeren het biechtgeheim te verbreken, riskeren in de Australische deelstaat Queensland gevangenisstraffen van meerdere jaren.
09/07/2021 - 11:00

In navolging van de Australische deelstaten Zuid-Australië, Victoria en Tasmanië en de stadstaat Canberra verplicht nu ook Queensland priesters zedendelicten waarbij kinderen betrokken en waarvan ze in een biechtgesprek kennis hebben gekregen meteen aan de politie te melden.  Het parlement en de regering volgen met de wet op het schenden van het biechtgeheim een aanbeveling van de Nationale Commissie Kindermisbruik. Dat meldt CathNews, het nieuwsportaal van de Australische bisschoppenconferentie.

De misbruikcommissie, die is opgericht door de federale regering van Australië, had eind 2017 haar eindverslag gepresenteerd na vijf jaar werk. Volgens de wet, die door een meerderheid van verschillende partijen in het parlement van Queensland is aangenomen, riskeren priesters die weigeren het biechtgeheim te verbreken, gevangenisstraffen van enkele jaren.

Mgr. Mark Coleridge, de aartsbisschop van Brisbane, de hoofdstad van Queensland, had bij het parlement erop aangedrongen priesters niet te dwingen het biechtgeheim te schenden. Hij verzekert dat de kerkleiding zich ondubbelzinnig ertoe verbonden heeft kinderen en jongeren te beschermen. Het verbreken van het biechtgeheim maakt volgens de aartsbisschop geen verschil voor hun veiligheid.

De aartsbisschoppen van de Australische deelstaten waar een dergelijke al langer geldt, hebben toen telkens te kennen gegeven dat zij die wet niet wensten te volgen.

Bron: KathPress/KNA