Radiomaker Koen Fillet maakt staatsieportret van mgr. Léonard

Het portret van afscheidnemend aartsbisschop Léonard krijgt een plaats in de troonzaal van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen.
04/12/2015 - 14:50

Radio 1-stem Koen Fillet, die een opleiding grafisch kunstenaar volgde, maar pas dit jaar voor het eerst met zijn schilderijen naar buiten kwam, heeft een portret gemaakt van de afscheidnemende aartsbisschop André Joseph Léonard. Het staatsieportretkrijgt een plaats in de troonzaal van het bisschoppelijke paleis in Mechelen, waar de portretten hangen van alle opeenvolgende aartsbisschoppen waaronder ook zijn voorgangers Godfried Danneels en Leo Suenens.

© Koen Fillet

Koen Fillet kreeg de opdracht voor het plechtig portret van de aartsbisschop in functie in augustus toevertrouwd van Jeroen Moens, de woordvoerder van de aartsbisschop. Die sprak hem aan in opdracht van het aartsbisdom. Het portret werd gemaakt op basis van meer dan 200 foto's die Fillet in de abdij van Marche-les-Dames van de aartsbisschop maakte.

Fillet dankt de opdracht aan zijn pop-uptentoonstelling van vorig jaar in Antwerpen. Daar waren toen 30 portretten van de biddende aartsbisschop te zien, samengebracht op één werk, waarop de kerkleider volgens Fillet voor een hopeloos geval aan het bidden is. Telkens met hetzelfde beeld, maar voor een ander hopeloos geval, legde de kunstenaar uit. Tussen die hopeloze gevallen had hij ook zichzelf vereeuwigd.