Rapport over seksueel misbruik in Britse geloofsgemeenschappen

Het rapport benadrukt de hypocrisie en de morele tekortkomingen in de preventie van en de strijd tegen seksueel misbruik.
03/09/2021 - 12:09

Volgens een rapport van de Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) heeft seksueel misbruik plaatsgevonden in de meeste geloofsgemeenschappen in Engeland en Wales. De betrokken religies vonden hun reputatie belangrijker dan de bestrijding van dat misbruik en gaven nauwelijks gehoor aan de schreeuw van slachtoffers. Bovendien hebben vele van de 38 geloofsgemeenschappen waarbij onderzoek werd verricht tot op vandaag nog altijd geen behoorlijk kinderbeschermingsbeleid. Zo’n beleid is nochtans cruciaal om binnen die geloofsgemeenschappen - met onder meer Jehovah's getuigen, baptisten, methodisten, moslims, joden, sikhs, hindoes en boeddhisten - een herhaling van kindermisbruik te voorkomen. Het rapport stelt nog vast dat er zowel organisatorische als culturele redenen zijn waarom het misbruik, dat overigens ook elders in de samenleving bestaat, zo lang kon blijven duren. Religieuze leiders gaven slachtoffers de schuld van hun misbruik, stelden de reputatie van de organisatie boven de noden van de slachtoffers en ontmoedigden ze externe rapportering.

Vrijheid van godsdienst en overtuiging kan de mishandeling van een kind niet rechtvaardigen en het mag geen excuus zijn om geen adequate maatregelen te nemen. IICSA

Een van de belangrijkste aanbevelingen van het rapport in de strijd tegen seksueel misbruik is de invoering van een meldingsplicht. Maar die maatregel is omstreden als hij ook van toepassing zou zijn voor beroepsgroepen zoals psychologen en priesters, omdat daarmee de vertrouwelijkheid van de relatie op de helling wordt gezet. Religieuze organisaties moeten volgens de aanbevelingen ook verplicht worden om een kinderbeschermingsbeleid en ondersteunende procedures te hebben. Professor Alexis Jay, die het onderzoek heeft geleid, besluit: Wij hebben ook enkele voorbeelden van goede praktijken gezien. Wij hopen dat de aanbevelingen uit dit rapport alle religieuze organisaties in Engeland en Wales helpen om hun morele verantwoordelijkheid voor de bescherming van kinderen na te komen.

Bron: Ekklesia/BBC/The Independent