Restauratie van (vermoedelijk) oudste kerkorgel ter wereld

Volgens geschriften werden orgels al tijdens de tiende eeuw frequent gebruikt in de liturgie.
26/07/2021 - 14:18

De franciscanen geven de opdracht voor de restauratie van het orgel van de Geboortebasiliek in Bethlehem. Het is vermoedelijk het oudste nog bestaande orgel ter wereld. Het instrument werd aan het begin van de twintigste eeuw door archeologen ontdekt. Zij gaan ervan uit dat het in die tijd door Franse kruisvaarders naar het Heilige Land werd gebracht.

De Custodie van het Heilige Land, die voor de katholieke Kerk verantwoordelijk is voor het beheer van de heilige plaatsen in het H. Land, laat een grondig onderzoek uitvoeren van het orgel. Die studie moet een beter inzicht verschaffen in het gebruik en de ontwikkeling van het orgel in de liturgie en in de muziekgeschiedenis van de Middeleeuwen. Daarna volgt een restauratie en wordt getracht om de oorspronkelijke klank van het orgel te herstellen.

Het orgel werd overgebracht naar Jeruzalem. Daar wordt het binnenkort tentoongesteld in het Museum van de franciscanen. De orgelpijpen zijn nog in uitstekende staat. Het instrument werd gebruikt in de basiliek. Maar het werd er in de twaalfde eeuw verborgen tijdens een invasie van de moslims aan het einde van de twaalfde eeuw.

Bron: CIMI/Kathpress.at/www.kro-ncrv.nl/katholiek