Salesianen leiden ex-kindsoldaten op in DR Congo

De salesianen van Don Bosco in DR Congo helpen ex-kindsoldaten kiezen voor een leven waarin verzoening, vrede en ontwikkeling centraal staan.
03/09/2021 - 09:00
Don Bosco Ngangi Centrum in Goma
Don Bosco Ngangi Centrum in Goma © ANS

Het Don Bosco Ngangi Centrum in Goma (DR Congo) heeft bezoek gekregen van een delegatie van MONUSCO (de vredesmacht van de VN in de DR Congo) onder leiding van Julius Fondong, om zich te vergwissen van de vorderingen in de herintegratie van kindsoldaten in de samenleving. Verantwoordelijken van de salesianen van Don Bosco zeggen dat zij de kwetsbare jongeren met het project helpen om sterker in hun schoenen te kunnen staan in hun leven en hen ook beroepsvaardigheden bijbrengen. Zo helpen zij hen uitgroeien tot eerlijke en oprechte burgers.

Sinds begin augustus hebben wij 74 jonge ex-strijders en jonge meisjes en vrouwen die slachtoffer waren van geweld, opgeleid tot loodgieter, metselaar, kapper en schoonheidsspecialiste. Zo hopen wij het geweld in de gemeenschap te verminderen en jonge mannen een kans te geven op een welvarende toekomst met legitieme middelen.

De VN-afgevaardigde Julius Fondong vertelde de ex-kindsoldaten die nog in opleiding waren dat zij niet bestemd zijn voor een leven dat gedomineerd wordt door wapens, strijd en geweld. Pater Jean-Pierre Muhima, directeur van de Don Bosco Ngangi, verwees niet alleen naar de lagere en middelbare scholen van de salesianen van Don Bosco, maar ook naar de vele handels-, beroeps- en landbouwprogramma’s van de congregatie voor de opleiding van jongeren.

Bron: Missionnewswire