Salvadoraanse bisschoppen vragen respect voor de rechtsstaat

De Salvadoraanse bisschoppen hebben een standpunt ingenomen in het conflict tussen het Hooggerechtshof en de wetgevende en uitvoerende macht.
07/05/2021 - 09:51

Op 1 mei heeft een meerderheid van het Salvadoraanse parlement ingestemd met het ontslag van de procureur-generaal en vijf hoge magistraten van het Hooggerechtshof, die als tegenstanders van president Nayib Bukele worden beschouwd. Zij zouden de maatregelen van de regering om de coronapandemie in te dammen, hebben gedwarsboomd. De magistraten ontkennen die aantijging en hebben nu op hun beurt in een vonnis het besluit van het parlement als ongrondwettelijk bestempeld.

De Bisschoppenconferentie van El Salvador (CEDES) maakt zich grote zorgen over het escalerende conflict en verzoekt de regering nu het incident te heroverwegen met als belangrijkste argument dat de beslissing om de rechters af te zetten niet is genomen na een rechtsgeldige procedure. Wij volgend de gebeurtenissen met grote bezorgdheid, schrijven de bisschoppen, door de bevolking bij te staan en hun legitieme belangen te behartigen, want de sociale vrede vereist de inspanningen van alle burgers, maar vooral van de politici, op basis van de correcte uitoefening van de wetten die het bestuur van het land regelen.

Eerlijk proces

Zelfs als er afdoende redenen waren om de rechters uit hun ambt te ontzetten en zelfs als het parlement daartoe grondwettelijk bevoegd was, schrijft CEDES, had er in elk  geval een eerlijk proces moeten plaatsvinden. Vandaar de dringende oproep van de leiding van de katholieke Kerk aan de nationale politieke autoriteiten om wijs  te handelen, een deugd die meer dan ooit noodzakelijk is in de situatie die El Salvador momenteel doormaakt. Het land telt nu om en bij de 70.000 geregistreerde coronabesmettingen en het virus maakte al meer dan 2.000 dodelijke slachtoffers..

Wijs besluit

Het is dringend noodzakelijk, benadrukt CEDES, dat een wijs besluit wordt genomen dat het hele land kan leiden naar een echt democratische staat, zoals het volk dat altijd heeft gewild en ook nu eist. Dat wil zeggen, een staat die de fundamentele rechten van de mens beschermt en hem of haar in staat stelt in vrede, gerechtigheid, vrijheid, orde en respect te leven.

De bisschoppen nodigen alle vertegenwoordigers van de instellingen uit om enthousiast en edelmoedig te werken aan een El Salvador vrij van geweld, straffeloosheid en corruptie, maar verbonden door eerbied voor de wet. En de bisschoppen besluiten: Het land heeft nood aan verandering. Het is nu nodig om vooral niet de weg van het geweld te bewandelen, maar die van dialoog, begrip, broederlijkheid, gelijkheid, vrijheid, orde, gerechtigheid en vrede.

Bron: VaticanNews