Siciliaans aartsbisdom wil opnieuw echte peetouders
Het Siciliaanse aartsbisdom Catania kondigt aan dat het voor een experimentele periode van 3 jaar niet langer peetvaders zal aanvaarden. Volgens aartsbisschop Salvatore Gristina komt het decreet er omdat de canonieke voorwaarden voor de aanstelling van een dooppeter of -meter, mee door de sociaal-kerkelijke context met de vele onregelmatige gezinssituaties, niet langer vervuld zijn. Ernstiger nog is dat almaar vaker ook wordt vastgesteld dat de functie waarvoor zij zijn aangesteld - en vooral het bijstaan en het begeleiden van hun petekind op zijn geloofsweg - vandaag niet langer wordt vervuld.
Lange katholieke traditie
Catania is de op een na grootste stad van het eiland Sicilië, gelegen aan de voet van de actieve vulkaan Etna. De stad heeft een lange katholieke geschiedenis die teruggaat tot de eerste eeuw, toen de Heilige Birillus van Antiochië er bisschop was. Volgens de overlevering werd die nog persoonlijk door de apostel Paulus tot priester gewijd. Paulus stuurde hem daarna ook persoonlijk naar het eiland Sicilië om er het geloof te verkondigen.
Sociale gewoonte
De aanstelling is een sociale gewoonte geworden, waarin de geloofsdimensie nauwelijks nog zichtbaar is, zegt aartsbisschop Gristina. Veel belangrijker nog dan de aanwezigheid van peetouders bij de doop zelf, is dat ze hun kerkelijke opdracht echt vervullen. Hij voegt eraan toe dat hij de beslissing voor de publicatie van het decreet heeft genomen in nauw overleg met de leden van de diocesane priesterraad, van wie de meerderheid een gunstig advies uitsprak.
Mgr. Salvatore Genchi, de vicaris-generaal van Catania, spreekt in het populaire Italiaanse katholieke weekblad Famiglia Cristiana zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de beslissing van de aartsbisschop. Hij zegt te hopen dat dit de katholieken zal aansporen tot een ernstige bezinning over de rol van de peter en meter en dat dit zal bijdragen tot een beter begrip van de verwachtingen van de Kerk in verband met de peetouders. Wij hopen dat diegenen die besluiten om peter en meter te worden dat voortaan ook doen omdat ze echt van plan zijn om een getuige en begeleider te zijn van de geloofsweg van hun petekind.
Strijd tegen maffia
Het decreet moet ook beschouwd worden als een onderdeel van de strijd van Zuid-Italiaanse bisdommen tegen de invloed van de maffia. Het Vaticaan heeft eerder dit jaar een werkgroep opgericht die moet onderzoeken hoe misbruik van de Mariadevotie en andere katholieke tradities door de maffia tegengegaan kan worden. Bij het aartsbisdom zelf kwamen er ook klachten binnen van priesters die onder druk werden gezet om peetvaders van bedenkelijk of twijfelachtig karakter te accepteren.
Bron: Catholic Herald/CNA